Prvih 20 godina Rotary kluba Varaždin 1181

VV | 2.5.2023. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Prije dva desetljeća, 26. travnja 2003., osnovan je Rotary club Varaždin 1181, i to kao drugi klub u Varaždinu. Bio je to doslovno mlađi klub, odnosno klub mladih jer su osnivači RC Varaždin 1181 bili bivši članovi Rotaract kluba Varaždin, a nekolicina njih i djeca članova Rotary Cluba Varaždin, koji je postao “kumski” klub. 

- Od samog početka svog djelovanja, pod predsjedanjem prvog predsjednika Nikice Daraboša, klub je bio mješovitog članstva, iako su uglavnom prevladavali muški članovi. No, danas imamo više članica, koje svojim šarmom i radom daju dodatnu dozu humanosti, veli Stiven Toš, predsjednik RC Varaždin 1181 u mandatu 2022/2023.

Dvadeset godina u životu neke organizacije i je i nije malo. Osvrćući se unatrag, svjedočimo nizu malih i velikih uspjeha ovog kluba, padovima i usponima, djelovanju u raznim segmentima društvenog života, od socijalnog segmenta, preko kulture pa do znanosti i naprednih tehnologija.

- Od samog početka rada, RC Varaždin 1181 nametnuo se nizom humanitarnih aktivnosti kao jedan od najpropulzivnijih i najaktivnijih klubova u ovom dijelu ondašnjeg Districta 1910, veli Toš.

Prvih godina fokus djelovanja kluba bio je usmjeren na organizaciju humanitarnih koncerata, a jedna od najvećih akcija iz tog ranog perioda djelovanja bila je akcija “Glumci za kazalište”, koja je okupila osamdesetak glumaca, a čija je namjena bila prikupljanje sredstava za izradu svečanog zastora HNK Varaždin. Uslijedila je aukcije sportskih rekvizita korištenih od strane sportskih zvijezda. Prihod ostvaren aukcijom doniran je za kupnju rehabilitacijske opreme i pomagala Društvu distrofičara i oboljelih od dječje paralize.

- Tijekom narednih godina uz humanitarne projekte klub se usmjerio na projekte služenja zajednici. Nastali su tako tradicionalni Rotary Business Forum, niz predavanja otvorenih za javnost prominentnih domaćih i inozemnih predavača te kulturna i sportska događanja. Sve sa željom da se doprinese kvaliteti življenja lokalne zajednice, naglašava Toš.

Neke od najvećih akcija kluba odvile su se u posljednjih par godina.

- Tu svakako valja spomenuti “Rotary STEM projekt” kao do sada prvi veliki GG projekt kluba. Uz to, klub je sudjelovao u DG projektima, kao što su “Plastenici za potresom pogođena područja” i gradnja kuća za stradale na Baniji, ukazuje Toš.

Klupskom je životu kroz dvadeset godina doprinosilo šezdesetak članova dok danas klub broji 23 aktivna i jednog počasnog člana, koji će ovog petka, 5. svibnja, u varaždinskoj Glazbenoj školi prisjetiti se protekla dva desetljeća postojanja i najaviti nova poglavlja u svojoj monografiji, koju će ovom prilikom predstaviti.

Prvo veliko okupljanje svake nove rotarijanske godine poklapalo se krajem ljeta sa Špancirfestom, jednim od najvećih i najznačajnijim turističko-kulturnih događanja kontinentalne Hrvatske. RC Varaždin 1181 koristio je tu prigodu da svake godine na Rotary Špancirfest pozove predsjednike i tajnike svih klubova.

- Tako se 2008., tijekom “Predsjedničke konferencije”, uočila potreba da se zbog rastućeg broja klubova u našoj zemlji pokrene osnivanje vlastitog distrikta u kojem bi bili okupljeni svi klubovi s područja Hrvatske. Tri godine kasnije, 18. lipnja 2011., počeo je s radom District 1913 s Ivom Husićem kao prvim guvernerom, ukazuje Toš te napominje da Distrikt 1913 danas broji više od 1.600 rotarijanki i rotarijanaca, okupljenih u 66 “klasičnih” klubova i jednom e- klubu, koji svoje djelovanje temelji na mrežnim tehnologijama i platformama.

Galerija slika