Prvi festival zborskoga pjevanja "Zuberfest“ u spomen na omiljenog profesora Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Prvi festival zborskoga pjevanja "Zuberfest“ u spomen na omiljenog profesora

Željko Slunjski | 18.10.2019. u 11:28h | Objavljeno u Društvo

Primjećujući kako koprena zaborava polako pada na život i stvaralaštvo profesora Marijana Zubera, mješoviti pjevački zbor „Kapela Paulina Warasdin“ osmislio je prvi festival zborskoga pjevanja „Zuberfest“. U zboru djeluju i neki njegovi davnašnji učenici u varaždinskoj Glazbenoj školi, suvremenici pedagoškoga djelovanja jednoga od najomiljenijih varaždinskih profesora.

O tome što je njima značio njegov Dječji zbor, generacijama se pričaju anegdote. Poznato je kako je profesor Zuber s buketom dječjih glasova prošao meridijane i paralele i svugdje ubirao lovorike. Naposljetku, u tome je zboru otkrio talentirane buduće pjevače i uputio ih vokalnoj pedagoginji Ankici Opolski, na daljnje školovanje. Ovdje su ponikli Ruža Pospiš Baldani, Nevenka Petković Sobjeslavski, Vlatka Oršanić, Franjo Petrušanec…velikani kazališnih pozornica i ponos glazbenoga Varaždina. Ako je Varaždin „grad glazbe, baroka i cvijeća“, onda je profesor Zuber jamačno najosebujnija glazbena ličnost Varaždina u drugoj polovici 20. stoljeća. Svojim rukovođenjem Glazbenom školom, učinio je od ove glazbene obrazovne ustanove jednu od najuglednijih u regiji.

Svoja glazbena znanja u klupama „Zuberove škole“ stjecali su i braća, Zdenko Kušćer i Vesna Kušćer Čisar, dvoje entuzijasta koji djeluju u Udruzi „Kapela Paulina Warasdin“ koja je, uz potporu Grada Varaždina, organizator prvoga „Zuberfesta“. Tako će ovog vikenda, od 18. do 20. listopada, na varaždinskim trgovima i u koncertnoj dvorani HNK nastupiti naši najpoznatiji zborovi.

U petak je u predvorju Koncerte dvorane, u 19 sati, predviđeno otvaranje izložbe „U Zuberovu zagrljaju“, posvećene životu uglednoga glazbenika. Dan poslije, u subotu, u 17 sati bit će otkrivena spomen ploča na obiteljskoj kući u Ulici Ognjena Price broj 6, a u 19 sati počet će festivalski koncert u Koncertnoj dvorani HNK. Sudjelovat će: Dječji zbor Glazbene škole Varaždin, HPD „Slavuj“ iz Petrinje, AZ „Vladimir Prelog“ Zagreb, KUD „INA“ Zagreb, Mješoviti pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće i Akademski pjevački zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. U popodnevnim satima, od 16,15 do 18,30, imat će polusatne nastupe na Stančićevu trgu, u Županijskoj palači i Gradskoj vijećnici te kod kazališne fontane. Drugi festivalski koncert bit će u nedjelju, s početkom u 10 sati, uz sudjelovanje KUD-a „Klenovnik“, KUD-a „Ftičice“ iz Murskoga Središća i Kapele Paulina Warasdin. Ulaz na koncerte je besplatan! U 12,15 zborovi će nastupiti na Stančićevu trgu.

1. ZUBERFEST Varaždin, 18.10.2019.-20.10.2019.

PETAK, 18.10.2019.
u 19.00 sati u predvorju Koncertne dvorane HNK Varaždin
OTVORENJE IZLOŽBE POSVEĆENE ŽIVOTU I DJELU PROF. MARIJANA ZUBERA
"U ZUBEROVU ZAGRLJAJU"

SUBOTA, 19.10.2019.
16.15 - 18.30 sati
NASTUPI ZBOROVA NA GRADSKIM TRGOVIMA I ULICAMA GRADA VARAŽDINA
u 17.00 sati u Ulici Ognjena Price 6, Varaždin
SVEČANO OTKRIVANJE SPOMEN-PLOČE NA OBITELJSKU KUĆU PROF. ZUBERA
u 19.00 sati u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin
FESTIVAL ZBOROVA (1. dio):
1.DJEČJI ZBOR GLAZBENE ŠKOLE VARAŽDIN
2. HPD "SLAVULJ" PETRINJA
3. AZ „VLADIMIR PRELOG“ ZAGREB
4. AZ“ INA“ ZAGREB
5. MPZ „JOSIP VRHOVSKI“ NEDELIŠĆE
6. APZ “IVAN GORAN KOVAČIĆ“ ZAGREB

NEDJELJA, 20.10.2019.
u 10.00 sati u Koncertnoj dvorani HNK VARAŽDIN
FESTIVAL ZBOROVA (2. dio):
1. KUD „KLENOVNIK“, KLENOVNIK
2.KUD“ FTIČICE“, MURSKO SREDIŠĆE
3.KAPELA PAULINA WARASDIN
u 12.00 sati na Trgu Miljenka Stančića
NASTUP ZBOROVA (Klenovnik, Ftičice, Kapela Paulina Warasdin)