Prva privatna gimnazija Varaždin dobila nagradu ‘’Zeleni leptir’’ za šumsku učionicu

vv | 5.4.2024. u 14:17h | Objavljeno u Društvo

‘’Zeleni leptir’’ prestižna je nagrada kojom Rezolucija Zemlja, ekološki projekt Večernjeg lista, nagrađuje najbolje društveno odgovorne projekte u 2023. godini.

Četveročlani stručni žiri koji su činili Dunja Mazzocco Drvar (direktorica programa zaštite prirode u WWF-u), Stela Lechpammer (izvršna urednica Večernjeg lista), Stipe Božić (alpinist, putopisac i redatelj), na čelu s voditeljem projekta Andrejom Ribičićem proglasili su projekt šumske učionice ‘’Zeleno gnijezdo’’ Prve privatne gimnazije Varaždin najboljim u kategoriji projekata usmjerenih na Kvalitetno obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nagradu su primili nositelji projekta šumske učionice profesori Marko Pavlović, Jasmin Kokotec i Barbara Frntić te ravnateljica Martina Pažur.

Zeleni_leptir_3.jpg

Projekt ‘’Zeleno gnijezdo’’ Prve privatne gimnazije Varaždin pokrenut je s ciljem da se stvori zdrav, ekološki prihvatljiv i samoodrživ nastavni proces u izvornoj stvarnosti šume. Šumska zelena učionica razvija praktične, znanstvene, građanske i životne vještine važne u procesu cjeloživotnog učenja. U nastavi biologije, geografije, fizike i likovne umjetnosti na terenu, učenicima se približavaju znanstvene metode istraživačkog rada kao što su orijentacija, analiziranje i kartiranje geomorfoloških elemenata prostora koji nas okružuje kao i popisivanje bioraznolikosti šumske flore i faune.

O značaju ove nagrade najviše govori podatak da je za ‘’Zeleni leptir’’ prijavljeno više od 50 projekata iz cijele Hrvatske, a samo ih je 14 proglašeno najboljim.

Tako se projekt šumske učionice ‘’Zeleno gnijezdo’’ pridružio istaknutim laureatima i hrvatskim ekološkim perjanicama kao što su Zagrebački speleološki savez, Humana Nova, televizijska emisija Vrtlarica, Društvo istraživača mora ‘’20 000 milja’’, Zvijezda i PIK Vrbovec…

Zeleni_leptir_4.jpeg

Natječaj se temeljio na 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja, među kojima su iskorjenjivanje siromaštva i gladi, mir i pravda te održivi gradovi i zajednice. Kriteriji kojima se vodio stručni žiri u odabiru dobitnika nagrade ‘’Zeleni leptir 2023.’’ su:

  • relevantnost ciljeva: usklađenost s UN-ovim SDG (Sustainable Development Goals) ciljevima i koliko su ti ciljevi integrirani u poslovne modele ili lokalne politike
  • doprinos ciljevima: stvarni doprinos sudionika u ostvarivanju SDG-ova
  • inovativnost: inovacije i kreativni pristupi koje su sudionici razvili kako bi podržali SDG-ove (​​nove tehnologije, programi ili strategije)
  • uključenost zajednice: kako sudionici uključuju lokalnu zajednicu u svoje napore za ostvarivanje SDG-ova i koliko slušaju i odgovaraju na potrebe zajednice
  • edukacija i svijest: napori koje sudionici ulažu kako bi educirali svoje zaposlenike, građane ili korisnike o SDG-ovima i važnosti njihove realizacije.

Zeleni_leptir_5.jpg

Zeleni_leptir_1.jpg