Proslava blagdana Duhova i uspostava Stolnog kaptola u Varaždinu Foto: ilustracija

Proslava blagdana Duhova i uspostava Stolnog kaptola u Varaždinu

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 15.5.2016. u 08:13h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će na svetkovinu Duhova 15. svibnja u 11 sati misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. Tom će prigodom sakrament sv. potvrde primiti kandidati iz župe Kućan Marof.

Na svetkovinu Duhova u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održat će se i svečanost uspostave novoutemeljenog Stolnog kaptola katedralne crkve i uvođenja prvih kanonika u službu. Misno slavlje će započeti u 19 sati obredom uvođenja kanonika u službu, a nastavit će se svetom misom koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene u Varaždinu osnovan je na zamolbu varaždinskog biskupa 29. prosinca prošle godine. a predstavlja duhovno tijelo koje se sastoji od zbora svećenika kojem je zadaća liturgijski-pastoralno i materijalno skrbiti o stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te obavljati druge zadaće koje mu povjeri crkveno pravo ili dijecezanski biskup.

Stolni kaptol u Varaždinu sastoji se od šest redovitih članova: kanonika prepošta, kanonika lektora, kanonika kantora, kanonika kustosa, kanonika pokorničara i kanonika magistra te još najviše šest začasnih kanonika. Varaždinski biskup imenovao je 3. ožujka članovima Stolnog kaptola: generalnog vikara mons. Ivana Godinu, kancelara mons. Antuna Perčića, ravnatelja Svećeničkog doma i BUZUK-a Mirka Horvatića, dosadašnjeg kanonika Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog i predstojnika Obiteljskog centra Josipa Kopreka, predstojnika Biskupijske knjižnice, voditelja Matičnog ureda i Arhiva Damira Bobovca i predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Marija Kopjara.