Proslava blagdana Duhova i uspostava Stolnog kaptola u Varaždinu Foto: ilustracija

Proslava blagdana Duhova i uspostava Stolnog kaptola u Varaždinu

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 15.5.2016. u 08:13h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će na svetkovinu Duhova 15. svibnja u 11 sati misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. Tom će prigodom sakrament sv. potvrde primiti kandidati iz župe Kućan Marof.

Na svetkovinu Duhova u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održat će se i svečanost uspostave novoutemeljenog Stolnog kaptola katedralne crkve i uvođenja prvih kanonika u službu. Misno slavlje će započeti u 19 sati obredom uvođenja kanonika u službu, a nastavit će se svetom misom koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene u Varaždinu osnovan je na zamolbu varaždinskog biskupa 29. prosinca prošle godine. a predstavlja duhovno tijelo koje se sastoji od zbora svećenika kojem je zadaća liturgijski-pastoralno i materijalno skrbiti o stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te obavljati druge zadaće koje mu povjeri crkveno pravo ili dijecezanski biskup.

Stolni kaptol u Varaždinu sastoji se od šest redovitih članova: kanonika prepošta, kanonika lektora, kanonika kantora, kanonika kustosa, kanonika pokorničara i kanonika magistra te još najviše šest začasnih kanonika. Varaždinski biskup imenovao je 3. ožujka članovima Stolnog kaptola: generalnog vikara mons. Ivana Godinu, kancelara mons. Antuna Perčića, ravnatelja Svećeničkog doma i BUZUK-a Mirka Horvatića, dosadašnjeg kanonika Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog i predstojnika Obiteljskog centra Josipa Kopreka, predstojnika Biskupijske knjižnice, voditelja Matičnog ureda i Arhiva Damira Bobovca i predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Marija Kopjara.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci