Promovirana "Odhajanja" Tomislava Ribića, pjesnika koji je odrastao u vrijeme dobre umjetnosti

| 17.11.2017. u 14:24h | Objavljeno u Društvo

Mjesec hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici završio je promocijom kajkavske zbirke pjesama Tomislava RibićaOdhajanja“. Gotovo točno godinu dana od promocije njegove zbirke priča „Madona na prozoru“, na istom su mjestu predstavljene mahom pobjedničke pjesme s raznoraznih natječaja, prikupljene i objavljene u zbirci u izdanju Modernista.

Generacijska poezija

– Riječ je o generacijskoj poeziji s brojnim popkulturnim elementima, to je poezija čovjeka koji je odrastao u vrijeme dobrih filmova i vrhunaca rock-muzike, u vrijeme čovjekova odlaska u svemir i svijeta koji nije bio toliko ovisan o tehnologiji – rekla je Valentina Šinjori, pjesnikinja i recenzentica „Odhajanja“, te, uz Robertina Bartolca, izdavača, i samog autora, jedan od predstavljača.

Lirski subjekt nema dvojbi, svjestan je svih ovih desetljeća somnambulne Hrvatske, u pjesmama ima socijalne tematike, pjesme nisu patetične, ima i dokumentarističke poezije, zna gdje je, gdje živi i prihvaća to, jer nitko ne bira gdje će se roditi, dodala je.

„Odhajanja“ su pisana na urbanoj varaždinskoj kajkavštini mladih, koja pruža brojne mogućnosti sugestivnih doživljaja, a Tomislav Ribić je jedan od onih koji „kaj“ čuju kao muziku.

Starman i vesmir

Pjesnik je rekao da mu je prvi izbor za naslov zbirke bio „Horvatska traumatologija“, no da je na prijedlog recenzentice ipak promijenio mišljenje i dodao da mu ona, kao i mnogi drugi pjesnici s kojima prijateljuje ili su mu rivali na natječajima, služi kao nadahnuće i poticaj za bavljenje poezijom.

Dodao je i da je na naslovnici knjige crno-bijela fotografija koja prikazuje njegovoga pretka uoči odlaska u bijeli svijet, a na poleđini je također reprodukcija stare fotografije koja prikazuje varaždinski kolodvor, na kojem natpis Varaždin piše na ćirilici. Sve to daje zbirci patinu nečega što je prošlo i neće se vratiti.

Kako je Valentina Šinjori zbirku zaokružila svojim pogovorom na kajkavskom jeziku tako su cijelu promociju zaokružili gosti; polaznice Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Lara Oreški i Lana Par čitanjem Ribićevih pjesama, a mladi gitaristi Karlo i Marko izvedbom pjesme „StarmanDavida Bowieja, koja je korespondirala s Ribićevom kozmičkom, „vesmirskom“ tematikom o kojoj je govorila Valentina Šinjori, zaključio je Robertino Bartolec.