Promocija knjige Višnje Starešine u utorak u Pastoralnom centru

VV | 10.1.2018. u 11:06h | Objavljeno u Društvo

Promocija knjige Višnje Starešine: Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda, održat će se 16. siječnja u 19 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3 u Varaždinu. O knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Višnja Starešina, autorica knjige. Na predstavljanju će biti prikazani i dokumentarni video materijali iz filmova Višnje Starešine Zaustavljeni glas i Treći pohod u produkciji Interfilma. Promociju organizira Varaždinska biskupija, Biskupijska knjižnica i Ured za pastoral u medijima.

O KNJIZI:

Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.

U knjizi koja se koja se čita kao triler, možete naći dokumentirane odgovore na pitanja: zašto je Vukovar trebao biti krunski slučaj Haaškog suda i kako je postao najveća travestija međunarodne pravde? Zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti? Kako je Oluja postala jedina ratna operacija kojoj se sudilo u Haagu? Zašto suci nisu prepoznali isti likvidacijski model u slučaju Srebrenica i slučaju Vukovarska bolnica? Postoji li tajna veza između „hrvatske šestorke“ u Australiji, koja se iz najvećeg protuterorističkog procesa preokrenula u najveću blasfemiju australskog pravosuđa i „hrvatske šestorke“ u Haagu? Kako je stara KOS-ova mreža postupno preuzela upravljanje haaškim procesima? I kako je hrvatska država – nestajala iznutra.

REKLI SU O KNJIZI:

DR. ŽELJKO TANJIĆ, rektor HKS-a

Višnja Starešina kao novinarka, publicistkinja te scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova već godinama traga za istinom o događanjima u novijoj hrvatskoj povijesti, posebice u Domovinskom ratu.

U tome je hrabra, neumorna, jasna, argumentirana i rekao bih iznimno oštroumna. Iako nije povjesničar po zvanju, ne mogu joj promaknuti bitni elementi koji omogućavaju pronalazak ključa koji otvara prava vrata razumijevanja naše stvarnosti. Sve podatke koje znamo i koji su nam dostupni, autorica slaže u mozaik. Ne radi se tu o nikakvoj teoriji zavjere i jeftinom publicističkom triku, nego o ozbiljnom istraživanju koje pred nas stavlja mnoge očite činjenice koje mnogi nisu htjeli, a i danas ne žele vidjeti ili još gore, koje mnogi žele zataškati i učiniti da ih prekrije prašina.

( Izlaganje na predstavljanju knjige u Velikoj dvorani HKS-a, 11.12.2017)

DR. ROBIN HARRIS, dr. povijesnih znanosti ( Oxford), dugogodišnji savjetnik britanske vlade i osobni savjetnik premijerke Margaret Tatcher:
Višnja Starešina upućena je i mjerodavna komentatorica aktivnosti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i njegove političke pozadine. Ona je neustrašiva novinarka s velikim integritetom, a njezine zaključke trebali bi proučiti oni koji su odgovorni za vođenje poslova ove zemlje.

Knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom“ ne može biti aktualnija i potrebnija. Hrvatska se danas osjeća ošamućeno i napušteno, a taj se osjećaj samo povećao zbog očigledno dobro planiranog međunarodnog poteza kojemu je u cilju gušenje izražavanja neslaganja na društvenim mrežama. Normalno je da se ljudi pitaju zašto se Hrvatska našla u ovom položaju. Hrvati pod KOS-ovim krilom pruža barem dio odgovora.
Međunarodni kazneni sud je skup neuspjeh. Napravio je samo minimum koji se od njega očekivao – no sporo, nestručno, radeći uz nepoštene kompromise, pod snažnim političkim utjecajem, slijedeći nemoralan program izjednačavanja krivice među uključenim strankama. Počevši kao skroman pokušaj zagovaranja standarda pravde za koje je međunarodna zajednica bila preslaba i podijeljena da bi silom nametnula – postao je – kao što oni nedavni hvalisavi govori pokazuju – samoproglašena paradigma za buduće rješavanje sukoba od strane međunarodnih sudova. Presude tribunala, čak i ako su ponekad vrijedne zbog nekih drugih razloga, nisu ustvari postignute putem procesa ili prema standardima, što bi bilo prihvatljivo u svakoj razvijenoj državi – pogotovo u Velikoj Britaniji, koja je tako srdačno podržala zaključke Međunarodnog suda.

(Izlaganje na predstavljanju knjige u Velikoj dvorani HKS-a, 11.12.2017.)

DAVOR STIER, zastupnik u Hrvatskom Saboru, bivši ministar vanjskih poslova, europarlamentarac, savjetnik vlade za vanjsku politiku:
Za najnovije djelo Višnje Starešine možemo reći da će zasigurno postati referentna knjiga za proučavanje i razumijevanje naravi Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovih konačnih rezultata. No, povrh toga, ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumjeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu, svatko tko želi razumjeti i promišljati bit politike, one stalne esencijalne elemente koji su i danas prisutni, iako umotani u raznim promjenjivim formama.

Naime, u svom prikazu rada Haškog suda, Starešina ide u samu srž stvari, izbjegavajući klišeje koji su dominantno prisutni u našem javnom prostoru, kako kod onih koji opravdavaju rad Suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige, onda bih rekao da ona rasvjetljuje ono što ti klišeji o opravdanosti ili neopravdanosti Suda zapravo zamagljuju.

Starešina učinkovito demontira stereotip o učinkovitom Sudu koji je podigao optužnice protiv 161 osobe “s različitih strana jugoslavenskog sukoba” jer dokazuje kako nisu osuđeni ili čak nisu uopće procesuirani oni najodgovorniji za rat i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. No, isto tako autorica se ne da uvući u efemerne kritike koje neki osporavatelji Suda iznose toliko glasno da čine nemogućim čuti i razumjeti u čemu je bit problema. Naprotiv, ona hrabro i precizno, na temelju dokumenata i konkretnih dokaza, otvara tu bitnu dimenziju rata protiv Hrvatske i BiH, ali i izostanka njenog otkrivanja i osude na Haškom sudu.

(Izlaganje na predstavljanju knjige u Velikoj dvorani HKS-a, 11.12.2017.)

O AUTORICI:

Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova. U svome je publicističkom i filmskom radu bavi se uglavnom političkim temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima.

Autorica je knjiga Vježbe u laboratoriju Balkan, o međunarodnom mirovnom menadžmentu u ratu nakon raspada bivše Jugoslavije, Haaška formula, o prvim pokusnim kunićima međunarodne pravde pred Haaškim sudom, EU u 100 koraka, zbirke kolumni- eseja o hrvatskom putu u EU.

Scenaristica je i redateljica dokumentarnih filmova Treći pohod, o infiltraciji Al Q'aide i radikalnog islama u BiH u ratu 1992-1995, Zaustavljeni glas, o posljednjima danima Vukovara i likvidaciji ranjenika iz Vukovarske bolnice, Neprijatelj naroda, o žrtvama komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog rata.

Kao stalna dopisnica „Večernjeg lista“ pri UN-u u Ženevi pratila je međunarodne mirovne pregovore bivšu Jugoslaviju, bila je posebna izvjestiteljica iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Piše tjedne političke kolumne za Slobodnu Dalmaciju i poslovni tjednik Lider.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci