Promocija Enciklopedije Hrvatskoga zagorja u Novome Marofu u petak

VV | 19.10.2017. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof poziva na predstavljanje zagorske "knjige nad knjigama", Enciklopedije Hrvatskoga zagorja, u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, koja će se održati u petak 20. listopada u 18.30 sati u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu. 

Riječ je o prvoj enciklopediji o Hrvatskom zagorju ikad objavljenoj koja je obuhvatila čak 1947 natuknica na približno 1000 stranica, što odgovara obujmu nekoliko opsežnih monografskih izdanja, i to različite tematike. Raspon obrađenih pojmova tematski se kreće od geologije i arheologije, obuhvaća prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu te seže sve do sporta i zabave.

Također, obuhvaća i informacije o svim bivšim i sadašnjim, povijesnim i živućim osobama koje su se ili rodile ili živjele i radile na području Hrvatskog zagorja te su svojim djelovanjem, prema mišljenju autora, zaslužili mjesto u jednoj ovakvoj opsežnoj enciklopediji. Na predstavljanju će sudjelovati: Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Božidar Brezinščak Bagola, inicijator i urednik Enciklopedije, Ozana Martinčić i Mladen Klemenčić, urednici Enciklopedije.