Projektom "Manje ekrana, više druženja i znanja" do odgovornog korištenja tehnologije Foto: III. OŠ Varaždin

Projektom "Manje ekrana, više druženja i znanja" do odgovornog korištenja tehnologije

Varaždinske vijesti | 12.12.2021. u 13:21h | Objavljeno u Društvo

Na III. osnovnoj školi Varaždin započeo je projekt "Manje ekrana, više druženja i znanja" s ciljem smanjene upotrebe pametnih telefona u školskom okruženju tijekom odmora.

- Primijetili smo da se djeca sve manje druže pod odmorima i da često provode slobodno vrijeme u školi na mobitelima. Htjeli bismo ih potaknuti da školske odmore iskoriste da popričaju jedni s drugima, da se druže uživo i malo zaborave na aktivnosti na društvenim mrežama - ističu iz škole.

Stoga su si zadali zadatak osmisliti kvalitetne aktivnosti koje će tome doprinijeti, a nakon sastanka s učenicima na Vijeću učenika i predstavnicima roditelja dogovoreno je provođenje aktivnosti koje će učenike usmjeriti k odgovornom korištenju digitalne tehnologije.

- Tako ćemo upotrebu pametnih telefona u školi za vrijeme odmora ograničiti na samo jedan dan u tjednu - petak. Da naučimo koristiti digitalnu tehnologiju održat ćemo seriju radionica na satovima razrednih odjela vezanih uz upotrebu digitalne tehnologije, emocionalne inteligencije i socijalnih vještina. U tome će nam pomoći i online predavanja psihologinje Maje Kućar, na temu utjecaja digitalne tehnologije na kognitivne sposobnosti za učenike i roditelje - pojasnili su.

Kako kažu, nastojat će uključiti i roditelje - aktivnostima za zainteresirane obitelji "Dan bez mobitela". Ideja je da obitelj jedan dan u tjednu provodi bez upotrebe mobitela, pri čemu članovi bilježe kako im je bilo i prate promjene iz tjedna u tjedan.

- Na kraju ćemo održati smotru likovnih, literarnih i video radova na temu smanjene upotrebe pametnih telefona, a više druženja i zabave. Nadamo se da ćemo pametnim pristupom pametnim telefonima djecu naučiti da ne zaborave biti djeca u ovo digitalno doba - poručili su iz škole.