Projekt Iron-Age-Danube: Što skriva tumul Gomila u Jalžabetu saznat ćemo u rujnu Foto: TZ Varaždinske županije

Projekt Iron-Age-Danube: Što skriva tumul Gomila u Jalžabetu saznat ćemo u rujnu

Varaždinske vijesti | 24.6.2017. u 19:26h | Objavljeno u Društvo

U sklopu međunarodnog projekta "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja", koji se realizira pod akronimom Iron-Age-Danube, Turistička zajednica Varaždinske županije sudjelovala je 20. i 21. lipnja na dvodnevnoj prezentaciji projekta u austrijskom Großkleinu kao pridruženi partner Instituta za arheologiju iz Zagreba.

Prvog dana prezentacije održan je sastanak radne skupine na kojemu su projektni partneri predstavili svoje ciljeve u okviru ovoga projekta, te načine povezivanja arheološke, kulturne i turističke ponude u jednu cjelinu. Poseban naglasak stavljen je na uključivanje arheoloških parkova u turističku ponudu na pravilan način i kroz usuglašenu metodologiju. Održano je i predstavljanje regija uključenih u projekt kroz razne radionice eksperimentalne arheologije, dok je TZ Varaždinske županije predstavila kulturnu i turističku ponudu našega kraja, te prisutne informirala o turističkim zanimljivostima i specifičnostima.

Projekt je sufinanciran u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., a s hrvatske strane glavni partneri su Institut za arheologiju i Arheološki muzej u Zagrebu sa svojim pridruženim partnerima, dok su sporazum o suradnji na projektu potpisali Osnovna škola "Petar Zrinski" iz Jalžabeta i Općina Jalžabet.

Glavni cilj je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Naime, kulturne krajolike starijeg željeznog doba obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod "tumulima" nastala između 9. i 4. stoljeća prije Krista, a karakteristična su za zajednice koje su živjele na prostoru podunavske regije.

U Hrvatskoj će projekt zahvatiti dva lokaliteta: Kaptol kod Požege i svjetski poznati lokalitet Jalžabet u Varaždinskoj županiji, gdje se nalaze ogromni prapovijesni grobni tumulusi, koji su često radi svojih impresivnih dimenzija nazivani "kneževskim". Obavljena znanstvena istraživanja potvrdila su da je jalžabetska Gomila nastala u 7. stoljeću prije Krista i da se radi o najvećem tumulusu u Srednjoj Europi. Temeljem nedavnih geofizičkih istraživanja zaključeno je da je i cijeli okoliš tumulusa "Gomila" iznimno arheološko područje pa tako postoji mogućnost da se prilikom sustavnijih istraživanja naiđe na važne arheološke nalaze.

Osim samih arheoloških istraživanja, u planu je da se u Jalžabetu održi trotjedni istraživački kamp sa ciljem popularizacije i turističke valorizacije arheologije kao znanosti. Tijekom održavanja istraživačkog kampa planiraju se razna javna događanja te radionice kreirane  prvenstveno za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost.

Šira javnost je već upoznata s namjerom da se u Jalžabetu otvori turističko-poučna-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba. Institut za arheologiju, Gradski muzeja Varaždin i TZ Varaždinske županije, u Varaždinu 6. rujna pripremaju svečano otvaranje kampa u Hrvatskoj koji uključuje lokalitete u Kaptolu i Jalžabetu, a uz bogati i zanimljiv popratni program.

U ovom značajnom projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera sa ciljem daljnjeg razvoja kulturnog turizma i promocije kulturne baštine na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, u čemu će glavnu ulogu imati TZ Varaždinske županije uz pomoć ostalih sudionika u projektu.