Projekt Iron-Age-Danube: Što skriva tumul Gomila u Jalžabetu saznat ćemo u rujnu Foto: TZ Varaždinske županije

Projekt Iron-Age-Danube: Što skriva tumul Gomila u Jalžabetu saznat ćemo u rujnu

Varaždinske vijesti | 24.6.2017. u 19:26h | Objavljeno u Društvo

U sklopu međunarodnog projekta "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja", koji se realizira pod akronimom Iron-Age-Danube, Turistička zajednica Varaždinske županije sudjelovala je 20. i 21. lipnja na dvodnevnoj prezentaciji projekta u austrijskom Großkleinu kao pridruženi partner Instituta za arheologiju iz Zagreba.

Prvog dana prezentacije održan je sastanak radne skupine na kojemu su projektni partneri predstavili svoje ciljeve u okviru ovoga projekta, te načine povezivanja arheološke, kulturne i turističke ponude u jednu cjelinu. Poseban naglasak stavljen je na uključivanje arheoloških parkova u turističku ponudu na pravilan način i kroz usuglašenu metodologiju. Održano je i predstavljanje regija uključenih u projekt kroz razne radionice eksperimentalne arheologije, dok je TZ Varaždinske županije predstavila kulturnu i turističku ponudu našega kraja, te prisutne informirala o turističkim zanimljivostima i specifičnostima.

Projekt je sufinanciran u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., a s hrvatske strane glavni partneri su Institut za arheologiju i Arheološki muzej u Zagrebu sa svojim pridruženim partnerima, dok su sporazum o suradnji na projektu potpisali Osnovna škola "Petar Zrinski" iz Jalžabeta i Općina Jalžabet.

Glavni cilj je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Naime, kulturne krajolike starijeg željeznog doba obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod "tumulima" nastala između 9. i 4. stoljeća prije Krista, a karakteristična su za zajednice koje su živjele na prostoru podunavske regije.

U Hrvatskoj će projekt zahvatiti dva lokaliteta: Kaptol kod Požege i svjetski poznati lokalitet Jalžabet u Varaždinskoj županiji, gdje se nalaze ogromni prapovijesni grobni tumulusi, koji su često radi svojih impresivnih dimenzija nazivani "kneževskim". Obavljena znanstvena istraživanja potvrdila su da je jalžabetska Gomila nastala u 7. stoljeću prije Krista i da se radi o najvećem tumulusu u Srednjoj Europi. Temeljem nedavnih geofizičkih istraživanja zaključeno je da je i cijeli okoliš tumulusa "Gomila" iznimno arheološko područje pa tako postoji mogućnost da se prilikom sustavnijih istraživanja naiđe na važne arheološke nalaze.

Osim samih arheoloških istraživanja, u planu je da se u Jalžabetu održi trotjedni istraživački kamp sa ciljem popularizacije i turističke valorizacije arheologije kao znanosti. Tijekom održavanja istraživačkog kampa planiraju se razna javna događanja te radionice kreirane  prvenstveno za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost.

Šira javnost je već upoznata s namjerom da se u Jalžabetu otvori turističko-poučna-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba. Institut za arheologiju, Gradski muzeja Varaždin i TZ Varaždinske županije, u Varaždinu 6. rujna pripremaju svečano otvaranje kampa u Hrvatskoj koji uključuje lokalitete u Kaptolu i Jalžabetu, a uz bogati i zanimljiv popratni program.

U ovom značajnom projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera sa ciljem daljnjeg razvoja kulturnog turizma i promocije kulturne baštine na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, u čemu će glavnu ulogu imati TZ Varaždinske županije uz pomoć ostalih sudionika u projektu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci