Projekt '100 Pametnih tvornica' otvorio svoja vrata u Varaždinu

| 9.3.2023. u 15:49h | Objavljeno u Društvo

Prošlog petka u gradu Varaždinu, u sklopu otvorenja novog ureda kompanije Culmena, održano je događanje koje je ugostilo ključna imena na području sjevera Hrvatske ali i šire.

Svi reflektori ponovno su bili na Culmeninom projektu '100 Pametnih tvornica', pioniru specifičnog i inovativnog koncepta, koji se je već nakon dvije godine pozicionirao kao vodeći za pametnu proizvodnju u Hrvatskoj.

Naime, riječ je o projektu koji okuplja stručnjaka iz područja Lean-a, Digitalizacije i Greena te implementira nova znanja, digitalna rješenja i tehnologije Industrije 4.0. u proizvodna poduzeća i tvornice. Iza projekta stoji kompanija Culmena koja djeluje u području inovacija, razvoja i konzaltinga već preko 18 godina.

- Ovim projektom omogućujemo “ključ u ruke” princip proizvodnim poduzećima. Iza procesne i proizvodne transformacije stoji metodologija Culis – spoj znanja iz područja Lean-a, digitalizacije i zelenog načina razmišljanja u proizvodnji - objasnio je uzvanicima događanja Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu Strojarstva i Brodogradnje u Zagrebu te predsjednik uprave Culmene.

Nakon što kompanija pokaže interes za projekt, bilo individualnim upitom ili kroz članstvo u projektu, stručni Culmenin tim radi Audit spremnosti za Industriju 4.0.

- Audit spremnosti Culmenina je usluga koja omogućava poduzećima uvid u trenutno stanje procesa, opreme i resursa s obzirom na zahtjeve Industrije 4.0, a pruža i brojne benefite svim poduzećima koja planiraju ulaganja u opremu, modernizaciju proizvodnih linija, digitalnu transformaciju ili transformaciju u Pametnu tvornicu - objasnila je Anja Štefanić, izvršna direktorica kompanije Culmena.

Nakon definiranja potrebnih koraka kreće ono najvažnije – implementacija. Culmena je kroz projekt okupila stručne partnere na projektu, a svaki od partnera pokriva drugo područje digitalizacije i optimizacije procesa. Tako za transformaciju poduzeća dio partnera koji u niskom startu čekaju su C.A.D., LSE, Micro-link, Impuls savjetovanje, te Elproms team. Riječ je o stručnim partnerima na projektu koji se angažiraju prema specifičnoj potrebi pojedine tvornice.

Iz prve ruke imali smo priliku čuti i feedback poduzeća koje prolazi kroz ovu transformaciju – Bauwerk tvornice parketa i njihove značajne rezultate postignute implementacijom metodologije Culis u postojeći sistem.

Neven Bosilj gradonacelnik grada Varazdina

- Znao sam da smo donijeli ispravnu odluku već na samom početku implementacije projekta i suradnje sa stručnim timom Culmene. Imali smo viziju da naša tvornica parketa, Bauwerk Group Hrvatska, postane pametna tvornica - započeo je Boris Poklepović, SPS manager Bauwerk Group Hrvatska.

- Naš kontroling je potvrdio – implementacijom samo jedne promjene u tvornicu, ostvarili smo uštedu od 90% u odnosu na ukupnu potrošnju na taj segment u prošloj godini - nadodao je.

Projekt su podržali i gradonačelnici gradova Varaždinske i Međimurske županije.

- Projekt 100 Pametnih tvornica prepoznali smo kao veliku priliku za poduzeća na području grada Preloga ali i šire. Upravo zato, ovaj projekt ugostili smo u prostorima grada Preloga ove veljače i podržali predstavljanje ove vrijedne ideje. Ovo područje ima velik stupanj zastupljenosti proizvodnim poduzećima, a upravo je optimizacija procesa kroz digitalizaciju i zelene strategije sljedeći logični korak. Iznimno nam je drago da smo se povezali sa stručnjacima koji će naše kompanije provesti kroz transformaciju - govori nam gradonačelnik Preloga, g. Ljubomir Kolarek.

Na okupljanju, mogli smo poslušati i gradonačelnika Varaždina, gospodina Nevena Bosilja.

- Culmena je svojim dolaskom u Varaždin pokrenula val promjene koji će biti vidljiv tek za izgledno razdoblje. Njihov tim, kao i projekt '100 Pametnih tvornica' imaju svu podršku grada Varaždina. Novo vrijeme već je došlo, a proces prelaska na Industriju 4.0. za naše tvornice olakšat ćemo upravo kroz povezivanje s tvrtkom Culmena - rekao je g. Bosilj.

Cilj projekta je potaknuti tvrtke da koriste modele i tehnologije karakteristične za novo doba, razviti nova znanja i vještine kod postojećih zaposlenika te optimizirati procese u proizvodnim poduzećima kako bi se osigurale uštede, veća efikasnost i učinkovitost u radu i procesima, ekološka osviještenost te finalno bolje brojke poslovanja.

- Važno je napomenuti kako će se implementacijom ovog projekta dugoročno gledano otvoriti radna mjesta, osigurati prostor za nova stručna znanja, te pokrenuti značajna promjena kroz nove kolegije na fakultetima - objasnila je Anja Štefanić.

- Jako nam je drago što možemo podržati Culmenin rad i biti dio ove promjene novog doba - nadodao je i odvjetnik Denis Mišić koji usko surađuje s Culmenom te ju ujedno i zastupa.

O Culmeninoj viziji djelovanja na području Varaždinske i Međimurske županije rekao je više voditelj ureda – Omar El Habbab.'

U nekoliko narednih mjeseci cilj je predstaviti tim tvrtkama širok spektar naših usluga iz područja Lean metodologije i digitalizacije te naš najveći projekt „100 Pametnih tvornica“. Vjerujemo kako ćemo s tim projektom uistinu omogućiti dostizanje standarda industrije 4.0 odnosno omogućiti im da dodatno povećaju svoju konkurentnost na tržištu - rekao je Omar El Habbab, Senior Lean manager i voditelj ureda u Varaždinu.