Program sportskih aktivnosti u Dječjem vrtiću Varaždin

vv | 7.2.2023. u 15:05h | Objavljeno u Društvo

Program sportskih aktivnosti utječe na djetetove funkcionalne motoričke sposobnosti, usvajanje određenih struktura kretanja i motoričkih znanja, a njegov cilj je razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti i koordinacije djece, razvoj samopouzdanja i socijalnih vještin

Dječji vrtić Varaždin ove je pedagoške godine, težeći konstantnom unapređenju svog rada i pružanju novih, kvalitetnih programa svojim korisnicima, u svoj kurikulum uveo program sportskih aktivnosti za djecu stariju od četiri godine.

Program sportskih aktivnosti utječe na djetetove funkcionalne motoričke sposobnosti, usvajanje određenih struktura kretanja i motoričkih znanja, a njegov cilj je razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti i koordinacije djece, razvoj samopouzdanja i socijalnih vještina te razvoj funkcionalnog razumijevanja kretanja - svjesnost vlastitog tijela i njegovih dijelova te prostorno - vremenska orijentacija. Kroz sport, djeca usvajaju i vještine samokontrole, upravljanja vlastitim emocijama, efikasnog suočavanja s preprekama i timskog rada.

Program se održava dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom, u trajanju od 45 minuta, u prostoru dvorane DV „Varaždin“, objekt Trakošćanska (Graberje). Za sada su formirane dvije grupe, a naglasak u radu je na prirodnim oblicima kretanja, igrama s pokretom, bazičnim sportovima (atletici i gimnastici) te raznovrsnim poligonima i štafetnim igricama. Kroz navedene aktivnosti, zadovoljava se i osnovna potreba djece za igrom kao osnovnom pretpostavkom za razvijanje stvaralačkih sposobnosti.

Program vode odgojitelji DV-a "Varaždin", Josipa Papec, Marko Hrastić i Jurica Šincek, koji su, završivši dodatni kineziološki program (PPKA) na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, uz predavanja i vježbe izvanrednih profesora s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, osposobljeni za obavljanje poslova voditelja/ice posebnih programa kinezioloških aktivnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Odgojitelji imaju višegodišnje iskustvo iz područja sportskih aktivnosti te se i sami bave sportom, što profesionalno, što rekreativno.

- Za sada svjedočimo vrlo uspješnom radu programa sportskih aktivnosti, sa zadovoljnim polaznicima i njihovim roditeljima i planiramo dobru praksu nastaviti i idućih godina te se nadamo još većem odazivu i interesu djece za sportom i zdravijim načinom života - dodaje se.