Roditelji upozoravaju: Učenici moraju na praksu, imaju i karte, ali nema - buseva! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Roditelji upozoravaju: Učenici moraju na praksu, imaju i karte, ali nema - buseva!

Jelena Šaško | 19.7.2021. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Krajevi koji su ionako bili prometno loše povezani i prije koronavirusa postali su u zadnje vrijeme još nedostupniji, a kad se nakon završetka školske godine ukinu i takozvane “školske linije” mještani na krajnjim rubovima županije nemaju skoro nikakvu povezanost s centrom županije. Svjedoči nam tome i jedna čitateljica (podaci poznati redakciji) iz općine Visoko. Prema njezinim riječima zbog obustave autobusne linije koja je prometovala u 5:35 sin bi joj, da ga nije direktno automobilom odvezla u Varaždin, propustio pisanje ispita državne mature. Pita se čitateljica zašto se ukidaju takozvane “školske linije” odmah nakon završetka nastave, a djeca i dalje imaju školskih obaveza?

- Matura se pisala 23. lipnja i stariji sin je taj dan išao na autobus u 5:35 koji, inače, vozi u to vrijeme kroz cijelu školsku godinu. Čekao je autobus do 6:30, ali ga nije bilo. U to vrijeme je već završila školska godina, ali su se polagali ispiti iz državne mature do 29. lipnja. Imao je karte koje mu je osigurala Županija baš za polaganje državne mature. Sreća što sam taj dan radila popodne pa sam ga mogla odvesti direktno do Varaždina. U suprotnom bi zakasnio i propustio pisanje ispita - ukazuje majka. Dodaje da je slični problem imamo i drugi mlađi sin kada je morao obaviti stručnu praksu.

- Mlađi sin je hodao na praksu u Varaždin 10 dana autobusom. Učenički pokaz mu je vrijedio do kraja školske godine, odnosno do 18. lipnja, ali je Županija sufinancirala učenicima karte za putovanje na stručnu praksu. S mlađim sinom je bio problem što nije bilo autobusne linije koja bi odgovarala radnom vremenu. Autobusi su kretali u 5:35 i 8:30 sati, a mlađem sinu je praksa trajala od 8 do 16 sati. Zbog toga smo ga autom vozili do sljedeće najbliže autobusne stanice, a to je u općini Breznica koja je udaljena od našeg mjesta stanovanja 10 kilometara. I naravno nakon prakse išli smo po njega - dodaje sugovornica.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...