Pretjerali ste s lukom? Neugodnog zadaha riješite se na ovaj način Foto: Ilustracija

Pretjerali ste s lukom? Neugodnog zadaha riješite se na ovaj način

VV/Zadovoljna.hr | 27.3.2016. u 20:04h | Objavljeno u Društvo

Kada u nedjelju sjednemo za blagdanski stol uživat ćemo u tradicionalnim uskršnjim delicijama među kojima je i mladi luk.

Međutim, ova ukusna i zdrava namirnica ima i dobro poznatu neugodnu nuspojavuloš zadah. I tome problemu možete stati na kraj, a u tome će vam pomoći idućih osam prirodnih 'ubojica' neugodnog zadaha, piše Zadovoljna.hr.

1. Zeleni čaj

Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Špinat, crni čaj, jabuke i gljive također pršte polifenolima pa se nakon konzumiranja luka preporuča grickanje ili ispijanje jedne od tih namirnica.

2. Kruh

Jedite šnitu kruha uz uskršnji objed i spriječit ćete loš zadah. Poznato je da općenito nedostatak ugljikohidrata u prehrani može pridonijeti neugodnom zadahu.

3. Svježe bilje

Klorofil iz svježeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor bit će peršin, menta, kopar, bosiljak, ružmarin, timijan, zmijina trava i korijander. Ako vaše jelo već sadrži svježi peršin ili drugo svježe bilje žvačite ga za trenutno svježiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžit ćete njegovo djelovanje u borbi protiv lošeg zadaha.

4. Jabučni ocat

Šalici vode dodajte pola žličice jabučnog octa i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osjećaj svježine već ćete se i riješiti okusa luka koji je možda ostao na jeziku.

5. Soda bikarbona

Mješavina soda bikarbone i vode jedan od najpoznatijih 'lijekova' za neugodan zadah. Soda bikarbona je također odlična za ribanje jezika na kojem se skupljaju toksične kiseline krive za loš zadah.

6. Mlijeko

Popijete li mlijeko prije ili tijekom jela vaš dah će ostati ugodan i svjež. Masnoća u mlijeku neutralizira sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mlijeka djeluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mlijeko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.

7. Sjemenke i zrna kave

Žvakanje cjelovitih sjemenki klinčića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha. Isti učinak ima i zrno kave, ali pazite na zube kada žvačete to tvrdo zrnje.

8. Senf

Možete li jesti sami senf loš zadah možete ukloniti i pomoću tog začina i to na dva načina. Prvi je da žličicu senfa stavite u usta, miješajte ga jednu minutu u ustima te ispljunite. Zatim zagrabite još pola žličice senfa i progutajte ga što će ubiti miris luka duboko u želucu.

Drugi način je da pomiješate dvije žličice ulja od senfa s kuhinjskom soli i tu mješavinu miješate u ustima 30 minuta. Ispljunite slinu koja vam se skupi.

Označeno u