Prepoznata vrijednost lovstva: Varaždinska županija pomaže kod podizanja standarda lovišta

| 18.1.2022. u 20:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Uz glazbu rogista i vatru na otvorenom, lovci i lovište Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica bili su u subotu domaćini završnog okupljanja lovaca i lova na sitnu divljač povodom završetka lovne sezone na području Lovačkog saveza Varaždinske županije, odnosno početka sezone održavanja lovišta i investicija. 

- I lovstvo i lovci u, naravno, osjetili i još osjećaju posljedice pandemije. Pridržavali smo se svih mjera zaštite i nismo imali velikih problema u vezi s tim jer nam je svima bila na prvom mjestu sigurnost svakog lovca. Međutim, pandemija i protuepidemijske mjere, ali i drugi izazovi s kojima se susrećemo, utjecali su u utječu na naše planove, rekao je pred okupljenima Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, zahvalivši podupirateljima Saveza, domaćinima, Općini Cestica i LD Sveti Hubert, kao i Varaždinskoj županiji.

Uz pandemiju korona virusa, kako je dodao, jedan od izazova je i ptičja gripa, a pred vratima je afrička svinjska kuga.

- Zbog svega toga moramo biti posebno brižni kako ne bi došlo do širenja ovih bolesti u našim lovištima u kojima su od sitne divljači autohtoni trčka, fazan i zec, a od visoke srna i divlja svinja te jelen uz brdovite predjele oko Ivanca, Kalnika i Novog Marofa, podsjetio je Kutnjak, napomenuvši da je na području Varaždinske županije 30 lovišta, a uz njih su i dva državna lovišta: dio Trakošćana i Kalničko gorje.

 LS Varaždinske županije, kako je dodao, nastoji da svako lovište ima odgovarajući standard kako ne bi došlo do širenja bolesti, pogotovo svinjske kuge.

- Vrijednost naših aktivnosti i ciljeva prepoznala je šira zajednica pa smo tako ušli u proračun Varaždinske županije, koja će nam pripomoći u izgradnji 10-15 prostora za rasijecanje, obradu i hlađenje divljačine, sukladno našim planovima za osiguranje lovišta s višim standardima, najavio je u dobrodošlici Kutnjak, napominjući da Lovački savez Varaždinske županije okuplja oko 1.400 lovaca, a da ga posebno veseli veliki interes mladih za lovstvo pa se nada da će barem njih pedesetak ove godine biti i osposobljeni.

Uz Kutnjaka, dobrodošlicu lovcima poželio je Zdravko Pavlović, predsjednik LD Sveti Hubert Cestica, a susretu su bili prisutni i čelnici općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj, predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen i potpredsjednik Ivan Bednjanić Bunić, savjetnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja RH, kao i tehnička direktorica tvrtke Ekoagro Jasminka Grđan Buhin te ispred Varaždinske županije vijećnik Goran Kaniški, koji je ujedno i kneginečki načelnik te lovac.

Ivan_Kutnjak.jpg

Ivan Kutnjak: "Završnu svečanost imamo kod lovačkog doma u Dravskoj ulici u Dubravi Križovljanskoj, uz samo Dravu, kako bi se prisjetili vremena kada su naša lovišta bila puna divljači, koji danas moramo osigurati iz umjetnog uzgoja. Naš lovni turizam uglavnom se vezao uz Zelendvor, a sada je tu i poduzeće Ekoagro domaćeg čovjeka Stanka Kočevara, koji je ušao u proizvodnju fazana i trčke, a u planu su mu i zečevi. Nadam se da će uspjeti jer će to dati već šanse za ponovno oživljavanje lovnog turizma na koji je utjecala pandemija."

Goran_Kaniski.jpg

Goran Kaniški: "Varaždinska županija je prepoznala važnost Lovačkog saveza, posebice kod sprečavanja širenja afričke svinjske kuge. Bitno je da lovačka društva, sukladno zakonu, imaju prikladne rashladne komore. Radi toga, izašli smo im u susret i osigurat ćemo 300.000 kuna za društva koja nemaju takve komore u kojima mogu čuvati meso divljači do završetka pregleda. S time ćemo nastaviti i iduće godine, a vjerujem da će biti potpora i za druge aktivnosti lovaca, kao što je sprečavanje ulaska divljači u naseljena područja."

Jasminka_Grdan_Buhin.jpg

Jasminka Grđan Buhin: "Preuzimanjem najstarije i najveće fazanerije u Hrvatskoj, one u Zelendvoru, tvrtka Ekoagro nastavlja dugogodišnju tradiciju proizvodnje divljači. Kao fazanerija s najvećim kapacitetima, 300.000 fazana godišnje i jedinom valionicom za pernatu divljač od 80.000 fazana u jednom turnusu, važna nam je suradnja s lovačkim društvima, županijskim lovačkim savezima i HLS-om. No, gledamo i na europsko tržište pa planiramo klaonicu za pernatu divljač te proizvodnju proizvoda od nje, a u planu nam je i uzgoj zečeva i trčki."