Niz deficitarnih zanimanja za upis, koja bi mogla računati na stipendije Foto: VV arhiva / ilustracija

Niz deficitarnih zanimanja za upis, koja bi mogla računati na stipendije

I.D./Varaždinske vijesti | 6.1.2019. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine u ovo doba objavljuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Izrada preporuka uključuje analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, a u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima se ne određuje kvantitativno, već preporuke imaju kvalitativni karakter.

Za područje Varaždinske županije poduži je popis dvogodišnjih ili trogodišnjih srednjoškolskih programa za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika ili studenata:
Armirač/armiračica
Fasader/fasaderka
Zavarivač/zavarivačica
Krojač/krojačica
Tesar/tesarica
Zidar/zidarka
Limar/limarica
Elektroinstalater/elektroinstalaterka
Vozač / vozačica motornog vozila
Bravar/bravarica
Instalater / instalaterka kućnih instalacija
Tapetar/tapetarka
Rukovatelj / rukovateljica samohodnim građevinskim strojevima
Keramičar oblagač / keramičarka oblagačica
Autolakirer/autolakirerica
Automehatroničar/automehatroničarka
Kuhar/kuharica
Soboslikar ličilac / soboslikarica ličiteljica
Konobar/konobarica
Mesar/mesarica
Autolimar/autolimarica
Monter / monterka suhe gradnje
Stolar/stolarica
Pekar/pekarica
Obućar/obućarka
Galanterist/galanteristica
Strojobravar/strojobravarica

Za povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata za četverogodišnje srednjoškolske programe i stručne studije nije preporučen ni jedan obrazovni program.

Što se tiče sveučilišnih studija, kvote bi trebalo povećati za sljedeće programe:
Medicina
Elektrotehnika
Matematika
Logopedija
Farmacija
Rani i predškolski odgoj i obrazovanje
Strojarstvo
Građevinarstvo
Engleski jezik
Njemački jezik
Fizika

S druge strane, smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika ili studenata ne preporučuje se ni za jedan trogodišnji srednjoškolski obrazovni program, za razliku od četverogodišnjih srednjoškolskih programa, u kojima se preporučuje smanjenje upisnih kvota za programe opće gimnazije i ekonomiste/ekonomistice.

Ekonomija je i na popisu stručnih studija za koje se preporučuje smanjenje broja upisanih i stipendiranih, kao i na istom popisu za sveučilišne studije, uz novinarstvo i politologiju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci