Preminula prof. Božena Filipan - kulturna djelatnica, pjesnikinja i književnica

VV | 10.8.2021. u 10:23h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskim Toplicama je u ponedjeljak, 9. kolovoza, preminula Božena Filipan, kulturna djelatnica, pjesnikinja i književnica, koja je svojim neumornim radom godinama bila pokretač kulturnog života u Varaždinskim Toplicama.

Božena Filipan, rođena je u Varaždinskim Toplicama, 16. prosinca 1931. godine. Biologiju, geografiju i kemiju diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, a psihologiju znanstvenoga smjera na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1973 godine. Radila je kao odgajateljica i upraviteljica Dječjega vrtića »Ivan Goran Kovačić« u Zagrebu, nastavnica biologije i geografije u osnovnoj školi u Varaždinskim Toplicama, gdje je bila školska pedagoginja i psihologinja, te kao ravnateljica spomen-škole »Antun i Ivan Kukuljević« u izgradnji i savjetnica za predškolski odgoj Zavoda za unapređivanje školstva.U Domovinskom ratu bila je dobrovoljka u sastavu psiholoških jedinica. Književnim stvaralaštvom započela je u školskim literarnim i dramskim sekcijama te ga nastavila ostvarivati kao cjeloživotnu potrebu,ali objavljivanje književnih djela podredila je interesima stručnog i znanstvenog djelovanja u školstvu i dokumentiranom prikazivanju uloge Varaždinskih Toplica u hrvatskoj povijesti,kulturi i umjetnosti. Bila je članica Izdavačkoga savjeta časopisa Kaj u kojem objavljuje pjesme i prozu na standardu i kajkavštini. Aktivno djeluje uVaraždinskom književnom društvu svojim književnim prilozima u zbornicima, recitalima i manifestaciji Senje i meteori. Kratke književne forme (haiku, senryu,wake i haibun) objavljuje u časopisima i zbornicima haiku pjesništva u Hrvatskoj i na internetu.

Bavila se i proučavanjem kreativnosti i psihohistorije, posebno u području povijesti školstva, biografija važnih osoba i zaštite spomeničke baštine. Autorica je knjige Pet stoljeća narodne prosvjete i školstva u Varaždinskim Toplicama. Kao predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim lopticama (1995.—2016.) utemeljila je književno - znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, surađivala je sa Zavodom za znanstveni rad u Varaždinu, te uredila tri zbornika radova s istoimenih znanstvenih skupova.

Objavila je i tri autorske knjige koje se bave poviješću Varaždinskih Toplica: Pet stoljeća narodne prosvjete i kulture u Varaždinskim Toplicama, Varaždinske Toplice i naselja: Traganje za izvorima i Varaždinske Toplice u hrvatskoj povijesti i kulturi.

Autorica je i mnogobrojnih idejnih projekata i programa, primjerice, za restauraciju i revitalizaciju baroknih orgulja i barokne glazbe u Varaždinskim Toplicama, za revitalizaciju topličke suvenirske čipke, spomen-područja Tonimir, Dana Grada Varaždinskih Toplica – Lovrečevo, Dana baroka u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Božena Filipan je od 2018. godine bila i članica Društva hrvatskih književnika, a za svoj stručni i društveni rad primila je više priznanja i nagrada.