Predstavljena slikovnica ivanečkog čuvara zavičajne tradicije "Betežni zdravoga nosi" Foto: B. Težak

Predstavljena slikovnica ivanečkog čuvara zavičajne tradicije "Betežni zdravoga nosi"

vv | 13.11.2022. u 13:15h | Objavljeno u Društvo

Urednik publikacije je ivanečki pjesnik Darko Foder, a ilustrirala ju je gimanzijalka veronika Đurasek iz Stažnjevca

U Područnoj školi u Salinovcu kod Ivanca javnosti je prvi put predstavljena slikovnica naslovljena "Betežni zdravoga nosi" urednika Darka Fodera, ivanečkog pjesnika, kolekcionara i čuvara zavičajne tradicije.

Time je priča, koju mnogi Ivančani i mještani okolnih naselja (od Voće do Vidovca) pamte po pričama svojih roditelja, baka i djedova, trajno sačuvana za budućnost.

Njena posebna vrijednost leži i u tome što ju je Foder zapisao onako kako ju je i sam čuo – na kajkavskom. A upravo to, očuvanje kajkavštine, umijeće pripovijedanja i odlične vizualizacije koje bi barem za trenutak trebale odvojiti djecu od digitalnih tehnologija, bile su niti kojima se u realizaciji ovog zanimljivog projekta vodio i sam urednik.

10304.jpg

- Basna je pisana na općenitom kajkavskom narječju i čuva naš materinji jezik. Inspiracija mi je bila moja kći, kojoj sam pričao istu priču koju su meni pripovjedile moja majka i baka – istaknuo je na promociji D. Foder.

Za dopadljiv izgled slikovnice zasluge idu Veroniki Đurasek iz Stažnjevca, nadarenoj učenici 2. razreda Prve gimnazije u Varaždinu, koja ju je na prekrasan način ilustrirala. Kako je i sama istaknula, za jedan takav pothvat trebalo je puno vremena, inspiracije, truda, ali i kreativnosti, no kako je rekla, iznimno je uživala u ilustriranju slikovnice, a i u budućnosti bi se voljela angažirati na sličnim projektima.

10305.jpg

Program je vodila Valentina Posavec Kovač iz PŠ Salinovec, a svojim su ga nastupom uljepšali učenici ove škole, koji su i uprizorili basnu "Betežni zdravoga nosi". Na svečanosti predstavljanja okupljenima se, u ime nakladnika, tvrtke Mini-print-logo, obratio Dejan Težak.

Tiskanje slikovnice financijski je podržao Grad Ivanec, a primjerke publikacije osigurao je za Gradsku knjižnicu Gustav Krklec te za sve vrtiće i osnovne škole s ivanečkog gradskog područja.