Predstavljen program 52. Varaždinskih baroknih večeri

VV | 28.7.2022. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

- Na ovogodišnjim, 52. Varaždinskim baroknim večerima, koje će početi svečanim otvorenjem u varaždinskoj katedrali, u petak, 23. rujna, na kojem će nastupiti Irish Baroque Orchestra, festivalska publika imat će prigodu čuti čak trideset i pet koncerata, a program ovogodišnjeg festivala bit će obogaćen i nizom popratnih sadržaja - istaknuo je prof. Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, na konferenciji za novinare koja je održana u izletištu Zlatne gorice u četvrtak, 28. srpnja.

Zahvaljujući Republici Irskoj, zemlji - partneru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, publika će ove godine moći uživati u koncertima najboljih irskih glazbenika.

- Republika Irska, naš ovogodišnji partner, doista se je istinski potrudila da nam na festivalu predstavi svoje najbolje glazbenike na polju interpretacije barokne glazbe, pa će već na otvorenju nastupiti Irish Baroque Orchestra, vrhunski orkestar koja je nesumnjivo irska perjanica u izvođenju barokne glazbe. Dolazi nam i Irski barokni orkestar mladih te niz izvrsnih glazbenika i ansambala, primjerice, Ensamble Dagda ili Camerata Kilkenny. Posebno mi je drago da ćemo na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima, nakon dugo godina, ponovo imati i Bachovu Muku po Mateju, spektakularni projekt koji izvodimo s domaćim snagama, Chorusom Angelicusom i u suradnji s glazbenicima iz Mađarske, ali i opernu izvedbu, koju ćemo ostvariti u suradnji s Institutom za tursku kulturu iz Zagreba. Uz Irsku, zemlju - partner, ove smo godine ostvarili i izvrsnu suradnju s Turskom, Mađarskom, Portugalom i Izraelom, pa će naša publika moći uživati i u koncertu Barrocade Israeli Baroque Collective s kojim će nastupiti slavni kontratenor Yaniv 'd Or. I ove smo godine posebnu pozornost posvetili daljnjoj afirmaciji hrvatske barokne glazbe. Mislim da smo i ove godine uspjeli ostvariti doista impozantan program. Varaždin će u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, od 23. rujna do 9. listopada ponovo biti kulturna prijetolnica Hrvatske - istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, koji je posebno zahvalio svim sponzorima i podupirateljima varaždinskog festivala barokne glazbe.

Na konferenciji je posebno istaknuta izuzetna suradnja s Republikom Irskom, ovogodišnjom zemljom - partnerom Varaždinskih baroknih večeri.

- Oduševljeni smo ovom suradnjom s Varaždinskim baroknim večerima i drago nam je da će naši najbolji glazbenici biti dio ovoga festivala i da će tom prilikom pokazati raskoš i veličinu glazbene baštine Irske. Posebno me veseli i Irski kutak, koji ćemo organizirati u vrijeme festivala - rekao je veleposlanik Republike Irske Njegova Ekscelencija Ruaidhri Dowling.

Programi 52. Varaždinskih baroknih večeri bit će, osim u Varaždinu, organizirani u još 15 gradova i mjesta u šest hrvatskih županija.

- Varaždinska županija prepoznaje renome Varaždinskih baroknih večeri i kvalitetu ovoga festivala. One traju već više od pola stoljeća, a upravo je dugovječnost ovoga festivala potvrda visoke kvalitete. Doseći tu razinu kvalitete sigurno nije ni lako niti jednostavno, no, još je teže kroz tako dugo vrijeme zadržati europsku kvalitetu - naglasila je Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije.

Visoke domete Varaždinskih baroknih večeri, najstarijeg europskog festivala barokne glazbe pohvalio je i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

- Varaždinske barokne večeri su i ove godine ostvarile veliki kvalitetni iskorak i ponovo su se potvrdile kako jedan od najboljih europskih festivala ovakvoga tipa. Tu kvalitetu prepoznaju i partneri festivala, stoga posebno na susretljivosti zahvaljujem Republici Irskoj i Njegovoj Eksceleneciji Ruaidhriju Dowlingu, ali i zemljama čiji glazbenici sudjeluju u ovogodišnjem festivalu - rekao je varaždinski gradonačelnik i pozvao Varaždinke i Varaždince da uživaju u atraktivnim koncertima ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin na konferenciji je predstavio i bogati popratni program 52. Varaždinskih baroknih večeri.

Galerija slika