Predstava “Biti, piti il popevati” teatra “Vende tam” u Brezničkom Humu, 8. ožujka u 19 sati

| 6.3.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dana žena Općina Breznički Hum i Udruga Starinski žmaki pripremaju predstavu “Biti, piti il popevati” Bistričkog teatra “Vende tam”., koja će se održati u Vatrogasnom domu u Brezničkom Humu, 8. ožujka u 19 sati.

Bistrički teatar “Vende tam” iz Marije Bistrice osnovano je 2020.godine, a pokrenula ga je akademska glumica Nevena Vukes u cilju kulturološkog razvoja ovoga mjesta.

Ovo kazalište okrenuto je prvenstveno djeci i mladima i trenutno broji oko 55 članova. Osnivačica teatra Nevena Vukes ističe da je razvoj ovoga kazališta svojevrsna misija i odgovoran zadatak jer većina članova nije se ranije imala prilike susretati sa kazališnim umjetnostima, jer kao i u mnogim državama balkana, većina takvog sadržaja je skoncetrirana u većim gradovima, a manja mjesta kao da su uskraćena za takva iskustva i mogućnost da se razvijaju u svojim darovima ukoliko ih imaju.

Naziv “Vende tam” je zagorski izraz koji u prijevodu znači “U tom smjeru”. A to smatramo našim zadatkom da želimo djeci i mladima iz ovih krajeva dati priliku da pogledaju i u smjeru kulture iz prvih redova, jer to zaslušuju.

O PREDSTAVI

U jednom malenom zagorskom selu u Hrvatskoj, na godišnjoj skupštini načelnica objavljuje svojim mještanima novosti i nove zadatke koji će zadesiti njihovo mjesto.

Naime, najavljuju im dolazak u posjet delegacije iz Ministarstva kulture koji žele ulagati u budućnosti u njihovo mjesto na polju kulture. Nakon napornih poljoprivrednih poslova, mesto za razmišljanje o razvoju kulture do sada nije bilo.

Ova vest sve mještane uznemiri jer nikada se ranije nisu susreli sa kazalištem, ali ovaj novi zadatak počinje lagano buditi u svim mještanima mnogobrojne sakrivene darove za koje do tada nisu ni znali da ih posjeduju.

IGRAJU:
Načelnica - Ana Raškaj
Službenica - Laura Sugnetić
Tajnica - Paulina Švaljek
Franc - Klara Kurešić
Katica - Nika Grabušić
Zora - Kornelija Božić
Štef - Lea Kovačić
Zlatke - Mia Hajnić
Svećenik- Leona Habazin
Režija - Nevena Vukes
Kostim - Željka Hubak
Scenografija – Marko i Nevena Vukes
Produkcija – Bistrički teatar “Vende tam”