Predavanje "Značaj OPG-a i lokalne proizvodnje hrane" u sklopu Srijede u Muzeju

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.4.2017. u 08:12h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju koja se održava 5. travnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), u 19 sati održat će se besplatno predavanje "Značaj OPG-a i lokalne proizvodnje hrane".

Unatrag 20-ak godina ideja o potrebi razvoja domaćeg prehrambenog sektora, odnosno lokalne proizvodnje hrane uzela je zamah u svijesti potrošača. Lokalna proizvodnja hrane, među ostalim, utječe i na suzbijanje monopola u trgovini hranom, zbog čega je i predmet prvorazrednoga interesa, koliko u našoj lokalnoj zajednici toliko i na svjetskoj razini.

Ovoj aktualnoj temi posvećena je i Srijeda u Muzeju, a pripremio ju je dr. sc. Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever, koji je velik dio svojega stručnog i znanstvenog rada posvetio održivom razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora te očuvanju naših pasmina domaćih životinja.

Naime, ne postoji neka općeprihvaćena definicija za pojam lokalne hrane koja se često naziva i domaća hrana; u užem smislu radi se o hrani koja se proizvodi neposredno uz mjesta gdje se i prodaje, i to uglavnom na izravan način od strane samih proizvođača, dakle bez posrednika u prodaji.

U širem smislu lokalna hrana podrazumijeva proizvodnju hrane na lokalnom i regionalnom području za veću populaciju stanovništva, koja se može i lokalno prerađivati. Lokalnu hranu povezuje činjenica da se proizvodi na području koje nam je poznato, na kojemu živimo i gdje poznajemo i susrećemo same proizvođače, pa nam je dostupan i uvid u samu proizvodnju.

Kao poželjno pravilo ističe se i činjenica da se radi o hrani koja se izravno prodaje od proizvođača, i to svježa ili prerađena na tradicionalan način. U vrijeme velike gospodarske krize, ali i sve učestalijih klimatskih i okolišnih promjena, lokalna proizvodnja hrane sve više dolazi u prvi plan, jer doprinosi sigurnosti stanovništva u pogledu dostatne samoopskrbe hrane za koju znamo odakle dolazi, kao i njezinoj kakvoći, a uz to je karakterizira i niz drugih pozitivnih socijalnih, okolišnih i gospodarskih čimbenika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci