Predavanje Željka Ivezića "Zvjezdarnica Vera Rubin i Tamna strana svemira" u TCIM-u

vv | 9.5.2023. u 13:41h | Objavljeno u Društvo

Astronomsko društvo VEGA u sklopu STE(A)M Festivala u utorak, 9. svibnja, organizira predavanje Željka Ivezića, zamjenika glavnog direktora za izgradnju Rubin opservatorija u Čileu i znanstvenog direktora za LSST. Predavanje multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TCIM) na adresi Bana Josipa Jelačića 22/B Čakovec počinje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

U opservatoriju će biti smješten najveći digitalni fotoaparat na svijetu, veličine manjeg automobila i sa senzorom od 3,2 gigapixela.

- Large Survey of Space and Time (LSST), prvi projekt na novoj Zvjezdarnici Vera Rubin, bit će najopsežnije astronomsko optičko istrraživanje neba ikad provedeno. Za oko dvije godine, Zvjezdarnica Vera Rubin će početi snimati panoramske slike cjelokupnog neba vidljivog sa svoje lokacije u Čileu svaku vedru noć tijekom idućih 10 godina.

Uzrokovani skup slikovnih podataka (veličine 100 petabajta), predstavljati će digitalni film noćnog neba u boji, sadržavati će blizu 40 milijardi zvijezda i galaksija te će se koristiti za znanstvena istraživanja od potencijalno opasnih asteroida koji bi se mogli sudariti sa Zemljom do kozmoloških karakteristika tajanstvene tamne materije i tamne energije.

Predavanje će započeti kratkim pregledom glavnih znanstvenih motiva pokretanja ovog projekta, zatim će dr. sc. Ivezić izvijestiti polaznike predavanja o statusu izgradnje Zvjezdarnice Vera Rubin te ukratko se dotaknuti određenih izazova u analizi velikih skupova podataka (Big Data) koje je potrebno riješiti kako bi se LSST podaci iskoristili za precizna kozmološka mjerenja - kaže Ivezić o temi predavanja.