Pravi cirkus izazvalo gostovanje njemačkog obiteljskog cirkusa Candy u Trnovcu

| 18.3.2024. u 15:45h | Objavljeno u Društvo

Proteklih su dana mještani općine Trnovec Bartolovečki i okolnih mjesta imali prilike vidjeti plakate koji su najavljivali gostovanje i predstave cirkusa Candy, koji je svoj cirkuski šator, pokraj kojega su torovi sa životinjama, najviše devama, locirao na privatnoj površini u naselju Trnovec, uz Sportski centar Trnje.

Kako ističu iz Općine Trnovec Bartolovečki, cirkus nije zatražio nikakvu suglasnost za nastup na području općine.

- U Općinu nije stigao nikakav zahtjev za nastup, a moram napomenuti i da, ako će i tražiti, njihov zahtjev će biti odbijen - poručila je trnovečka načelnica Verica Vitković.

Riječ je o cirkusu koji u svojima točkama koristi životinje, a u Hrvatskoj je zakonom zabranjen nastup i domaćih i divljih životinja. Jedino je dopušteno držanje i nastupanje domaćih životinja, ali samo u svrhu prikazivanja onih ponašanja koje životinje prirodno iskazuju.

- Mi kao Općina, i ja kao načelnica, strogo smo protiv iskorištavanja životinja u svrhu zabave i nikada ne bismo izdali dozvolu za cirkuske nastupe koji koriste životinje. To je neljudski i zakonom je zabranjeno. Osim toga uprava cirkusa je početkom prošlog tjedna dobila rješenje državnog inspektorata u kojem se navodi da je u Hrvatskoj zakonom zabranjen nastup i domaćih i divljih životinja u cirkuskim predstavama, drugim riječima nisu dobili dozvolu i mi se tog rješenja pridržavamo – poručila je načelnica Vitković.

Protest zbog nastupa cirkusa Candy u Trnovcu iskazao je i Pokret za životinje Varaždinske županije.

Posjetili smo i cirkus Candy, gdje su nam dozvolili fotografiranje cirkuskog šatora i životinja, te nam odgovorili na sva pitanja.

Riječ je o obiteljskom cirkusu iz Berlina, s tradicijom dužom od 50 godina, pri čemu vlasnici posljednjih 30 godina žive u Austriji, gdje održavaju predstave od listopada do ožujka, a preostali dio godine gostuju izvan Austrije.

Od rada u cirkusu živi desetak osoba, životinje imaju svu potrebnu skrb i pod stalnim su veterinarskim nadzorom. Rješenje državnog inspektorata primili su početkom prošlog tjedna, par dana uoči najavljene prve predstave, nakon čega su odlučili održavati predstave, ali bez sudjelovanja životinja.

- Budući da nismo dobili dozvolu za korištenje životinja u predstavama životinja uopće nema u cirkuskom programu niti se životinje mogu vidjeti tijekom izvođenja programa i nema kontakta između posjetitelja i životinja - rekli su nam u cirkusu.

Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...