Kemija u rudniku, likovni pred van Goghom i povijest u bajkovitom dvorcu

vv | 13.6.2024. u 14:16h | Objavljeno u Društvo

Zamislite da radite kemijsku analizu soli u rudniku koji kontinuirano radi već 7 tisuća godina ili da analizirate originalne slike van Gogha, Klimta i Moneta ili da učite o povijesti Austrije u jednom od najpoznatijih dvoraca Europe.

Upravo su sve to imali prilike iskusiti učenici Prve privatne gimnazija s pravom javnosti Varaždin koji su četiri nastavna dana iz učionice preselili na teren Njemačke i Austrije. 

U rudniku soli u Hallstattu učenici su stjecali znanja iz geografije i kemije analizirajući kemijski sastav kamene soli kao i utjecaj važnosti rudnika na austrijsku ekonomiju i gospodarstvo.

Također su u 200 metara ispod površine zemlje doživjeli stvarne radne uvjete pravih rudara u 7 tisuća godina aktivnosti rudnika Hallstatt.

Hallstatt.jpg

Rudnik soli u Hallstattu

U Salzburgu - gradu kulture, glazbe i umjetnosti - gimnazijalci su ispred Mozartove rodne kuće raspravljali o njegovu neizmjernom talentu, utjecaju na bečku klasiku i glazbenom stvaralaštvu. Kulise središta grada bile su savršeni izvor za proučavanje arhitektonskih obilježja salzburške katedrale i palače Mirabell s poznatim vrtovima.

Deutches Museum u Münchenu bio je idealno mjesto za ponavljanje, ali i stjecanje novih znanja iz geografije, povijesti i likovne umjetnosti. Iskustvu ulaska u kokpit aviona iz Drugog svjetskog rata ili proučavanju modela rakete kojom je Juraj Gagarin letio u svemir zaista ne može konkurirati nijedan udžbenik ili učioničko predavanje. 

nastava_povijesti_u_Deutches_Museum.jpg

Nastava povijesti u Deutches Museumu

Učenicima je veoma izazovno i zabavno bilo preuzeti ulogu turističkih vodiča u centru grada gdje su kartama i bez pomoći mobitela upoznavali München te usavršavali njemački jezik.

Munchen_terenska_orijentacija_kartom.jpg

Terenska orijentacija pomoću karte u Münchenu

Poznati dvorac iz bajkovitih filmova Walta Disneya inspiriran je dvorcem Neuschwanstein koji se gradio 17 godina kao vizija kralja Ludviga II. Bavarskog. Gimnazijalci su bili oduševljeni spojem različitih stilova, od bizantske umjetnosti do renesanse, a još više osupnuti činjenicom da je kralj Ludvig dvorac počeo graditi u njihovoj dobi - sa 16 godina.   

Osim hodanja 20 tisuća koraka dnevno, tjelesnu i zdravstvenu kulturu gimnazijalci su spojili s povijesti sporta, posjetivši impresivni Olimpijski park i stadion na kojem su se 1972. godine održale Olimpijske igre.

Olimpijski_park.jpg

Olimpijski park u Münchenu

Zadnjeg dana nastave na terenu gimnazijalci su baš kao i Charlie Roalda Dhala posjetili čarobnu tvornicu čokolade Zotter te naučili kako se iz zrna kakaa stvara najslađa delicija na svijetu. Obitelj Zotter stvorila je za učenike najdraži dio tvornice - ekskluzivni čokoladni teatar u kojem se može degustirati preko 300 vrsta čokolade.

Zotter_1.jpgZotter_2.jpg

Tvornica čokolade Zotter

Učenici Prve privatne gimnazije Varaždin na terenske nastave odlaze dvaput u školskoj godini, a ova potonja u Njemačkoj i Austriji ponovo je dokazala da terenski rad potiče visoki učenički angažman u nastavi te da je i više od konkretne primjene teorijskog znanja. Također, nastava na terenu ponekad donosi neočekivane izazove i situacije koje razvijaju sposobnosti kreativnog razmišljanja i brzog rješavanja problema.

U konačnici, učenje na otvorenom ne samo da širi osobne horizonte već i učenicima ostavlja trajno znanje i vještine, kao i lijepe uspomene.