Međusobna suradnja pet kazališnih kuća na korist kazališta, glumaca i publike

Igor Čolaković | 19.5.2021. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

Intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta potpisali su u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin, u ponedjeljak, 3. svibnja, ugovor o stalnoj suradnji. U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek ugovor su potpisali Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Marin Blažević, intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Srećko Šestan, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Šira suradnja

- Ovo je sigurno veliki dan za naše kazalište, ali i za varaždinsku kulturu. Ugovor o stalnoj međusobnoj suradnji potpisali su čelni ljudi svih pet nacionalnih kazališta. Ta suradnja se neće odnositi tek na razmjene programa, već i na kooprodukcije i na razmjenu umjetnika, ali i na razmjenu kazališnih dekora i druge vidove međusobne suradnje. Ta će suradnja, vjerujem, s vremenom biti i proširena, tako da je potpisivanje ovoga ugovora svakako veliki uspjeh koji će donijeti puno dobroga našim nacionalnim kazalištima, umjetnicima i kazališnoj publici u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu - istaknula je Jasna Jakovljević, intendantica varaždinskog kazališta, koja je tom prigodom naglasila i kako će od jeseni, zahvaljujući obnovljenoj velikoj pozornici, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu biti kazališna kuća koja će moći ugostiti i operne te baletne predstave, kao i velike dramske predstave. Značaj ovoga ugovor o stalnoj međusobnoj suradnji istaknuli su i intendanti drugih hrvatskih nacionalnih kazališta.

- Potpisivanje ovoga ugovora je važan korak prema dugoročnoj suradnji naših nacionalnih kazališnih kuća. Ugovor o suradnji, koji je zagrebački HNK nedavno potpisao s varaždinskim kazalištem, zahvaljujući kojem su već ostvarena gostovanja u oba kazališta, potvrđuje da je to dobar put. Korona vrijeme nas je potaknulo da budemo više skupa i da radimo zajedno, a ovo je početak suradnje na dobrobit umjetnika i publike- poručila je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nužno surađivati

Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, na svečanosti potpisivanja ugovora naglasila je kako jedan od strateških ciljeva kulturne politike Hrvatske upravo jačanje veza nacionalnih kazališta i istaknula kako će sporazum potpisan u Varaždinu biti „pragmatičan, a ne tek deklarativan“.

- Dugo godina razgovaramo i surađujemo, ali ovim ugovorom smo sada pod zajedničkim lijepim šeširom, lijepim kišobranom, i sigurno ćemo se svi uhvatiti za tu ručku - rekao je Srećko Šestan, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, dok je Marin Blažević, intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, posebno istaknuo važnost kulturne suradnje i njen značaj za duhovno zdravlje u vrijeme epidemije.

Suradnju nacionalnih kazališnih kuća pohvalila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Da bi u potpunosti ispunile svoju funkciju nacionalne kazališne kuće moraju surađivati. One se ovim sporazumom obvezuju i na međusobna gostovanja i na koprodukcije, što će sigurno biti na dobrobit umjetnika i publike, njihovih kazališta i gradova u kojima djeluju - rekla je u Varaždinu ministrica kulture i medija, koja je tom prigodom izrazila nadu kako je “pred nama vrijeme kada će se naša kazališta ponovo moći vratiti uobičajenom načinu odvijanja kazališnog života“.