Potvrda uspješne znanstvene karijere: Ružica Piskač dobitnica Amazonove nagrade za istraživanje Foto: VV arhiva

Potvrda uspješne znanstvene karijere: Ružica Piskač dobitnica Amazonove nagrade za istraživanje

| 25.9.2021. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

Dr.sc. Ružica Piskač, izvanredna profesorica na Odsjeku računalnih znanosti američkog Sveučilišta Yale, među dobitnicima je Amazonove nagrade za istraživanje (Amazon Research Awards - ARA).

ARA financira projekte iz različitih istraživačkih područja poput strojnog učenja, robotike, hardverskog i softverskog inženjeringa i dr., a dodjeljuje se do četiri puta godišnje. U ovom krugu nagrađeno je 26 znanstvenika iz 25 sveučilišta diljem svijeta, a Ružica Piskač nagradu je dobila za istraživački projekt “Counterexample-Guided Inference of Modular Specifications”.

- Biti među najboljim znanstvenicima u području informatike je zaista velika stvar - rekla nam je Piskač, istaknuvši koliko joj znači ova nagrada.

Nagrađeni projekti odabrani su s obzirom na kvalitetu znanstvenog sadržaja, kreativnost i potencijal da utječu na istraživačku zajednicu i društvo općenito. Osim financiranja istraživanja, nagrada među ostalim uključuje i pristup Amazonovim javnim skupovima podataka te korištenje AWS AI/ML usluga i alata.

Ružica Piskač bivša je varaždinska gimnazijalka, rodom iz Filipića. Diplomirala je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, magistrirala je na Institutu za informatiku Max Planck u Njemačkoj, a doktorirala 2011. godine na L’Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, gdje je dobila i nagradu za najbolji doktorat iz informatike.

Akademsku je karijeru nastavila na Max Planck Institutu za softverske sisteme, a u jesen 2013. počela je raditi na Yaleu, gdje je 2019. dobila nagradu Ackerman za poučavanje i mentorstvo te je napredovala u zvanje “associate professor” (izvanredni profesor).