Suprotno uopćenom mišljenju, ali masnoće nisu loše za tijelo. Konzumacija dobrih masnoća čuva organe, potiče apsorpciju hranjivih tvari iz namirnica te pomaže u procesu sagorijevanja kalorija.
Evo koje vrste masne hrane možete jesti čak i kada držite dijetu, piše Zadovoljna.hr.
1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što su takozvane 'dobre' masnoće koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dobivanja dijabetesa tipa 2 do osteoporoze, depresije i srčanog udara.
2. Nemasna junetina
Studije su pokazale da juneće meso od životinja hranjenih travom sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje su čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Uz to, riječ je manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.
3. Kokosovo ulje
Ne samo da kokosovo ulje snaži organizam i jača imunitet tijela, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih jastučića na predjelu trbuha.
4. Tamna čokolada
Tamna čokolada može smanjiti napade gladi. Jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade dva sata prije obroka uzrokuje uzimanje 20 posto manje kalorija u kasnijem obroku.
5. Bademi
Šaka badema je savršeni izbor za međuobrok. Ovi orašasti plodovi su prepuni hranjivih tvari koji sprečavaju taloženje masnoća u tijelu. Također, riječ je o odličnom izvoru proteina, koji daje prijeko potrebnu energiju.
6. Avokado
Ova superhrana održava struk tankim i zdravim. Avokado sadrži mnogo prehrambenih vlakana i proteina zbog čega se nameće kao odličan izbor kada želite 'zavarati' glad.
7. Losos
Ako želite smršavjeti, na jelovnik uvrstite losos. Ova je riba prepuna omega 3 masnih kiselina koja uravnotežuju razine dobrog kolesterola i čuvaju zdravlje srca.
8. Maslac od kikirikija
Konzumacije jedne žlice maslaca od kikirikija dnevno pojačava razine energije i pomaže zadovoljiti glad.
9. Sjemenke suncokreta
Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osjećati sito i koncentrirano tijekom cijelog dana. Sjemenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje potiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.