Posljednje pripreme za Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu: u hrvatskoj reprezentaciji i varaždinski kuhari Foto: HKS

Posljednje pripreme za Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu: u hrvatskoj reprezentaciji i varaždinski kuhari

Varaždinske vijesti | 12.11.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Nacionalna kulinarska reprezentacija prvi je put oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima.

- Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d'Or-a i Global Chefs Challenge-a. Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosimo kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza - poručuju iz Hrvatskog kuharskog saveza (HKS).

Posljednje upute

Napominju da je jedan od osnovnih ciljeva HKS-a promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započele su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su u srijedu, 10. studenoga, u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljeni javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi kulinarski kup (26. do 30. studeni), gdje će jela ocjenjivati najugledniji svjetski kuhari.

221109_-_trening_hrvatske_kulinarske_reprezentacije_566_1.jpg

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od 4 različita finger food-a, svečane hladne plate, 3 različita predjela, svečanog menija od 5 slijedova, 4 različita deserta te 4 različita petit four-a.

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije

Izbornik reprezentacije je Marinko Jurešić (Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag), pomoćnici izborniku su Ivan Đukić (Restoran Lipov hlad, Osijek), Zlatko Novak (Restoran Bedem, Varaždin) i Nikolina Lončar (Hotel Zlatan, Koprivnica).

Članovi tima su: Ivan Ergović (slastičar, kapetan, Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč), Tomislav Greganić (Hotel Westin, Zagreb), Klaudio Mrkić (Turisthotel d.d., Zaton), Karlo Štorga (Restoran Bedem, Varaždin), te Ivan Divković (Biološki edukacijski centar Virovi, Otok), a pomoćnici su: Patrik Prnjak (Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula), Antonio Tot (Hotel Lug, Baranja) i Mark Kranjčević (Imperial park hotel, Vodice).

Najveće kulinarsko natjecanje na svijetu

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već više od 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za više od 3.000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti više od 50.000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.