Posjetitelji i danas mogu uživati u uzbudljivom letačkom programu na CIAV-u 2024. - vrhunska zrakoplovna priredba na varaždinskom nebu

Varaždinske vijesti | 14.7.2024. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon što su u subotu, unatoč iznenadnoj oluji zbog koje je nakratko prekinut program, tisuće posjetitelja ovogodišnjeg CIAV-a, najveće zrakoplovne priredbe u ovom dijelu Europe, uživale u uzbudljivom letačkom programu, ali i brojnim atraktivnim sadržajima na varaždinskom aerodromu, dinamični program ovogodišnjeg aeromitinga bit će nastavljen i u nedjelju.

Posjetitelji ove zrakoplovne priredbe i drugog dana varaždinskog aeromitinga, moći će uživati u uzbudljivom programu, koji će započeti u 14 sati atraktivnim preletima Rafalea.

Publika će tako i danas moći vidjeti spektakularni nastup Zoltana Veresa, akrobatskog pilota iz Mađarske, koji je u subotu sa svojim zrakoplovom MXS nad varaždinskim aerodromom ostvario vrhunski akrobatski show.

- Dao sam sve od sebe da moja izvedba bude atraktivna publici na varaždinskom aerodromu. Letim već 30 godina i svaki put uživam u letenju. Vjerujem da su posjetitelji i danas uživali u mom nastupu - istaknuo je slavni akrobatski pilot Zoltan Veres, višestruki Guinnessov svjetski rekorder iz Mađarske.

Fantastična atmosfera na varaždinskom aeromitingu

Na varaždinskom nebu i danas će letjeti Galeb G-a kojim pilotira Bojan Matić.

-Doletjeli smo iz Sremske Mitrovice, gdje se nalazi naš matični aerodrom, kojeg od milja zovemo - Galeb Town. Ovaj avion je 1968. godište, a izgleda kao vrlo ozbiljan tinejdžer. Avion je u besprijekornom stanju i veliko je zadovoljstvo letjeti na takvom avionu. Prvi puta smo nastupili u Varaždinu, atmosfera je ovdje fantastična, a gostoprimstvo na najvišoj razini - naglasio je Bojan Matić, pilot ovog školskog zrakoplova.

Veliku pozornost publike privukao je u subotu i bombarder iz Drugog svjetskog rata - B-25 Mitchell, koji je u Varaždin doletio iz Salzburga.

-Ovaj zrakoplov je konstuiran 1945. godine, kao bombarder, no, nikada nije bio u toj funkciji. Mitchell je krunski dragulj u našoj The Flying Bulls floti. Prvi smo puta nastupili u Varaždinu i jako smo sretni. Ovo je vrhunski aeromiting - rekao je Frederic Handelmann, kapetan ovog fascinantnog zrakoplova.

Uz dojmljiv nastup B- 25 publika je imala priliku uživati i u letačkom programu koji su izvela dva zrakoplova Alpha Jet Flying Bulls flote.
Veliku pozornost privukao je i oldtimer koji je doletio iz Poljske, MIG - 15, popularni „Fagot“, lovac sovjetske proizvodnje, koji je također izveo atraktivni letački program.

Fascinantni nastup Krila Oluje

Na CIAV-u su i ove godine nastupili piloti Slovenskog ratnog zrakoplovstva sa zrakoplovima PC - 6 Porter i PC - 9 M, a u programu su sudjelovali i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Black Hawk i Kiowa Warrior, te helikopteri Bell 206 i 2012 Ministarstva unutranjih poslova, čiji su pripadnici na varaždinskom aerodromu izveli i helikopterski desant.

Nakon kraće stanke zbog iznenadne oluje s jakim vjetrom, program CIAV-a 2024. u subotu je završio spektakularnim nastupom akrobatske grupe Krila Oluje, koji su letjeli u punoj formaciji od šest Pilatusa PC - 9.

-Izveli smo puni program od 23 elementa i pokazali što sve Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može s Pilatusima PC-9. Obožavamo doći u Varaždin, ovaj aeromiting nam je izuzetno bitan i drag. Ovo je međunarodni aeromiting, a zapravo smo doma, pa nemamo onu strku i presing organizacije kao na mitinzima u inozemstvu. Ovdje letimo za naše ljude, u Hrvatskoj, u kojoj nemamo priliku često letjeti, iako bi željeli. Varaždin je fantastičan i jako nam je drago biti ovdje - poručio je bojnik Darko Belančić, voditelj akrobatske grupe Krila Oluje, čijim će nastupom u nedjelju, od 18 sati i 30 minuta završiti program ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga u Varaždinu.

Video sadržaj