Položeni vijenci za poginule pripadnike 104. brigade, a odana počast i poginulim antifašistima Foto: Varaždinska županija

Položeni vijenci za poginule pripadnike 104. brigade, a odana počast i poginulim antifašistima

M.N./Varaždinske vijesti | 8.5.2019. u 12:41h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima – pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske na Gradskom groblju u Varaždinu, a povodom 28. obljetnice osnivanja brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac je uz predstavnike 104. brigade, PU varaždinske, izaslanstva Grada Varaždina te ostalih braniteljskih udruga položilo i izaslanstvo Varaždinske županije, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenik župana Robert Vugrin.

Na minutu šutnje za poginule i preminule pripadnike 104. brigade pozvao je predsjednik Udruge Vjeran Rožić koji je u svom kratkom obraćanju naznačio kako je brigada ustrojena na današnji dan prije 28 godina.
- Prva borbena djelovanja brigada je imala od 13. do 22. rujna 1991. tijekom Varaždinskih dana rata i sudjelovala je u oslobađanju varaždinskih vojarni i osvajanju velikog ratnog plijena. Sudjeluje su u borbama u Bjelovaru pa u Nuštru, na zapadnoslavonskom bojištu, u operativnoj akciji „Orkan“, u Posavini, u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ - istaknuo je Rožić.

Nakon odavanja počasti 104. brigadi, izaslanstvo Varaždinske županije odalo je počast poginulim antifašistima kod spomen kosturnice. Organizator obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom te Dana oslobođenja Varaždina je već godinama Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, a pozvavši na minute šutnje sve prisutne, zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je kako je Hrvatska stvorena na temeljima antifašizma te da se civilizacijske vrednote kao što su tolerancija, poštivanje različitosti te miran i skladan suživot među narodima moraju njegovati.

- Danas smo odali počast i prisjetili se hrabrih branitelja iz 104. brigade koji su nesebično i požrtvovno svoje živote utkali u temelje moderne hrvatske države, ali smo odali počast i antifašističkim borcima koji su osolobađali ovaj teritorij od fašističkog okupatora - zaključio je zamjenik župana Vugrin.

080519_polaganje_vijenaca_1.JPG

080519_polaganje_vijenaca_3.JPG