Politolog Poljak: Hrvatski su političari negativniji od zapadnih, muški nepristojniji od žena Foto: Privatna arhiva

Politolog Poljak: Hrvatski su političari negativniji od zapadnih, muški nepristojniji od žena

Michael Palijan/043 | 30.11.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

‒ Političke znanosti pokazuju da je takva vrsta napada demotivirajuća za građane po pitanju participacije na izborima ili u politici - kaže Ž. Poljak, koji bi na proljeće trebao obraniti svoju doktorsku disertaciju te ostati u znanosti proučavati politiku i političko ponašanje

Grubišnopoljac Željko Poljak perspektivan je mladi politolog, koji se nakon diplome na Odsjeku za javne politike, menadžment i razvoj Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gradnju znanstvene karijere nastavio na sveučilištu u belgijskom Antwerpenu, gdje bi nagodinu trebao steći titulu doktora znanosti. A doktorat gradi na temi što političare dovodi do negativnosti, zašto su toliko negativni i kako bi u dugoročnom planu mogli poboljšati negativnu komunikaciju?

Kako bi stekao pravi uvid u stanje Ž. Poljak je, naime, zajedno sa svojom ekipom do posljednjega zareza proučio transkripte svih saborskih rasprava tijekom aktualnih prijepodneva i to od siječnja 2010. godine do prosinca 2021. godine. Riječ je o raspravama u kojima Vlada odgovara na pitanja narodnih tribuna.-Transkripte smo kodirali temeljem toga jesu li političari kritizirali druge političare i ukoliko jesu to smo promatrali kao negativnu komunikaciju koju političari koriste. Bilo je poprilično zanimljivo i otkrili smo puno stvari koje ne dospiju u medije, a poprilično su skandalozne -kaže.

Mladi doktorand i njegov tim je ipak na kraju zaključio da političari i nisu toliko negativni. Samo je trećina u parlamentu izgovorenog negativna, ostalo je u određenom razmjeru neutralno i pozitivno. No, tužno je to što negativnostima političari udaraju po osobnosti kolega, ne njihovih politika.-To se posebno vidi u usporedbi sa zapadnim demokracijama belgijskom i Ujedinjenog kraljevstva, koje smo također analizirali, gdje političari daleko manje napadaju na osobnoj razini od onih u Hrvatskoj. To nažalost nije dobro. Političke znanosti pokazuju da je takva vrsta napada demotivirajuća za građane po pitanju participacije na izborima ili u politici - kaže Poljak.

Navodi kako su za negativnom komunikacijom najviše posezali premijeri poput Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, što je i razumljivo jer su bili predmetima najviše prozivka i kritika.-Političari stranke koja u javnosti stoji loše negativniji su od pripadnika onih koje stoje bolje. Posebice kada se očekuje da će izgubiti na izborima-pojašnjava Poljak, dodajući da su pred izbore političari spremniji diskreditirati oponente negoli predstaviti svoje politike.

Od zapadnjaka se osim osobnih napada hrvatski političari uvelike izdvajaju i prema nepristojnosti kada se i izruguju jedni drugima i u tomu definitivno prednjače muški. Političarke su ipak 'konstruktivnije' u negativnoj komunikaciji, kaže Poljak. No, svakako je zanimljiva spirala u kojoj što su političari negativniji to ih mediji više objavljuju, a i građani će prije 'kliknuti' na vijest koja je negativna.  Poljak smatra da su i birači dijelom odgovorni (krivi) što imamo političare takve kakve imamo, ali ipak su političari koji doprinose takvoj vrsti komunikacije. Dio svoj istraživanja nedavno je podijelio i s hrvatskom javnosti, koja ga je na taj način bolje i upoznala. Nakon što na proljeće obrani doktorsku disertaciju nada se da će ostati u znanosti proučavati politiku i političko ponašanje.