Političari žive dulje od građana koje predstavljaju: zašto?

vv / | 7.7.2022. u 22:16h | Objavljeno u Društvo

Procjenjuje se da 1% onih koji najviše zarađuju na globalnoj razini ostvaruje 20% ukupnog prihoda. Nejednakost u bogatstvu, ali i društvenim pozicijama, povlače za sobom i druge različitosti. Tako elitne skupine imaju prednosti u odnosu na ostatak društva u područjima, kao što su obrazovanje i zdravstvo. Također imaju tendenciju da žive duže: očekivani životni vijek 1 % onih s najvećim prihodima u SAD-u gotovo je 15 godina duži od najnižih 1 %.

Navodi se to u istraživanju, koje se temelji na podacima iz 11 zemalja s visokim dohotkom, a posebno se usredotočilo na političare kao jednu od važnih elitnih skupina. Političari, koje se često proziva da presporo donose politike koje bi poboljšale dobrobit običnih ljudi,  općenito žive dulje od populacije koju predstavljaju.

-U gotovo svim zemljama, političari su imali sličnu smrtnost kao i opća populacija u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću. Ali tijekom druge polovice 20. stoljeća, životni vijek političara rastao je brže, što znači da su u svim zemljama koje smo proučavali živjeli dulje od opće populacije.

e.jpg

Tijekom većeg dijela 20. stoljeća preostali životni vijek 45-godišnjih političara u svim zemljama s dostupnim podacima povećao se u prosjeku za 14,6 godina. Za opću populaciju u istim zemljama prosječno povećanje iznosilo je 10,2 godine. Trenutačno političari mogu očekivati ​​da će živjeti između tri i sedam godina duže od građana.

Iako razlike u prihodima i bogatstvu mogu djelomično objasniti ove trendove, čini se da nisu jedini čimbenik. Nejednakost dohotka (mjerena udjelom ukupnog dohotka koji pripada najbogatijima u društvu) počela je rasti 1980-ih. Nasuprot tome, razlike u životnom vijeku između političara i javnosti počele su se povećavati već 1940-ih.

Prednost političara u preživljavanju može biti posljedica niza čimbenika, uključujući razlike u standardima zdravstvene skrbi i čimbenike načina života kao što su pušenje i prehrana.