POHVALNO Krunoslav Čolo predstavio kalendar s 20 portreta likova koji su obilježili Špancirfest

Igor Čolaković | 14.8.2018. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

- Priliči se slavljeniku za rođendan nešto pokloniti, tako sam za 20. rođendan Špancirfesta odlučio izraditi primjereni poklon - kalendar s dvadeset portreta ljudi koji su u tih dvadeset festivalskih godina na neki način obilježili varaždinski festival i postali njegov zaštitni znak - rekao je varaždinski likovni umjetnik Krunoslav Čolo, posjetiteljima Špancirfesta poznat i kao gradski notar.

Na ovom autorskom kalendaru Čolo je takoportretirao - husare, purgare, klobučara Damira Hercega, kovača Davora Pahića, tkalju Ivu Pešut, lončara Jadranka Gjereka, Stare varaždinske tamburaše, likovnu umjetnicu Suzanu Bernat, gradskog mlinara, varaždinskog fotografskog majstora Viktora Plaveca, kolekcionara Živka Skuhalu, likovnog umjetnika Darwina Butkovića, harmonikaša Ladislava Demeterffyja - Lacija, kipara Dragutina Jamnića, gradskog verglaša Srećka Dragišića, glumce Kerekesh teatra, likovnog umjetnika Tihomira Fischera i naravno - svoj portret u odori gradskog notara. Svi su potreti nastali u tehnici olovke, a potom su “patinirani”, kako bi dobili “patinu” i vintage look.

Varaždinska godina - od Špancira do Špancira

- Ovaj festival čine ljudi, pa je možda na ovom kalendaru svoje mjesto trebao dobiti još netko tko je barem jednako zaslužan za ovaj festival kao i portretirani, no, kako obilježavamo dvadesetu obljetnicu Špancirfesta mogao sam odabrati tek dvadeset likova. Kada ćemo slaviti pedesetu godišnjicu Špancifesta, nacrtat ću ih pedeset - istaknuo je Krunoslav Čolo, i dodao kako datumar na njegovom kalendaru prikazuje - varaždinsku godinu. Budući da se u Varaždinu vrijeme mjeri od Špancira do Špancira, i ovaj kalendar započinje 17. kolovoza 2018. godine, a završava 13. kolovoza 2019. godine.

Ovaj autorski projekt Krunoslav Čolo je pripremao više od dva mjeseca, a 500 primjeraka kalendara tiskao je u vlastitoj nakladi. Kalendar će biti dostupan na štandu gradskog notara, koji za ovaj Špancirfest priprema nova iznenađenja za posjetitelje festivala.

Lijepa uspomena na dvadeset festivalskih godina

- Kalendar će sigurno biti lijepa uspomena na Špancirfest i njegovih dvadeset festivalskih godina, ali i na ljude koji su mu dali poseban štih, originalnost i prepoznatljivost. Oni su uložili puno truda kako bi osmislili i oživotvorili likove koji su postali simboli ovog varaždinskog festivala. Stoga sam im ovim kalendarom želio zahvaliti na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema gradu Varaždinu. Neki od njih, kao harmonikaš Laci, nažalost, više nisu među nama, no uspomena na njega živjet će i zahvaljujući ovom kalendaru - naglasio je Krunoslav Čolo, auto ovog osebujnog varaždinskog kalendara.