Izložba fotografija Tonija Čakmazovića u P4 - Trenuci u MonoTonu

vv | 1.10.2023. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Otvorenje u ponedjeljak, 2. listopada, u 19 sati

Dvije i pol godine nakon što se u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu - P4 predstavio izložbom fotografija - "6.4", mladi varaždinski fotograf i snimatelj Toni Čakmazović ovog puta u istom prostoru u sklopu četvrte sezone VANIMINOG programa Podrum ponedjeljkom publici predstavlja fotografski ciklus - Trenuci u MonoTonu. 

>> U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 izložba fotografija Tonija Čakmazovića

Otvorenje je u ponedjeljak, 2. listopada, u 19 sati u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici. Izloženo će biti devetnaest crno - bijelih fotografija pejzaža, ali i nekoliko urbanih eksterijera snimljenih mobitelom.

Crno - bijele fotografije

I iako autor obrazlažući koncept izložbe nepretenciozno kaže da mu je ideja bila pokazati "kako netko tko se smatra fotografom amaterom ili bar ludim zaljubljenikom u fotografiju, u nedostatku vremena da joj pristupi namjerno i planski, umjesto profesionalne kamere koristi mobilni uređaj, može napraviti fotografiju koja zadovoljava formalne uvjete", treba reći da Čakmazovićevi fotografski pejzaži i eksterijeri svojom snovitom, a povremeno i halucinantnom kvalitetom nadrastaju tek formalne fotografske zakonitosti.

To što su fotografije snimljene mobitelom ne govori samo o uspješnom prilagođavanju sredstvima snimanja, već i o stanovitom šarmu u njihovu korištenju. I ovog puta, Čakmazović izlaže isključivo crno - bijele fotografije, rukovodeći se, kao što je istaknuto i prije dvije godine, činjenicom da je, prema riječima Rolanda Barthesa: "...u svakoj fotografiji, boja zapravo prevlaka naknadno postavljena na izvornu istinu crno - bijelog".

Čakmazovićeva fotografska putovanja

Upravo kao što je snimajući u potresom razorenoj Petrinji osobnim pristupom nadrastao klasične reporterske snimke, ovog nas puta radovima koje predstavlja izložbom "Trenuci u MonoTonu"  Čakmazović nenametljivo vodi stvarnim, ali istovremeno i zamišljenim predjelima svog fotografskog putovanja, otkrivajući nam dijelove te izvorne istine - navode organizatori o autorovom radu i izložbi.

Kao pokrovitelji izložbu prate Grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, uz partnere u realizaciji P4 i GMV.

izlozba_p4.jpg