Počinju završne produkcije Kazališnog studija mladih u HNK u Varaždinu

VV | 21.5.2022. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Čeka nas osam uzbudljivih predstava, kreacija naše djece i mladih

Nakon pauze od dvije pandemijske godine, Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, vraća se tradiciji (započetoj od osnutka 2008. godine) da na kraju sezone prikaže finalne produkcije polaznika studija, kao rezultat cjelogodišnjeg umjetničko pedagoškog rada.

Čeka nas uzbudljiv period (od 22. svibnja do 10. lipnja) s osam umjetnički i estetski vrijednih i sadržajno zanimljivih predstava koje objedinjuje igra djece i mladih u Kazališnom studiju mladih te ljubav prema dramskom stvaralaštvu.

Gotovo stotinu vrijednih polaznika osnovnoškolskog, srednjoškolskog te studentskog uzrasta, podijeljenih (prema dobi) u osam skupina izvest će pred roditeljima, prijateljima i svima zainteresiranima osam predstava, protkanih energijom radosti dramskog i kreativnog stvaralaštva.

Prvu završnu produkciju pod naslovom „Ogledalce“ izvest će najmlađa dramska skupina „Zvjezdice“ pod vodstvom dramske pedagoginje Renate Eldan. Kao predložak za predstavu poslužile su dramske minijature u knjizi „Igre sa zmajevima“ Jadranke Čunčić-Bandov.

„Ovi igrokazi pomogli su nam da uronimo u likove koji puno govore o nama samima. E, to nas je jako zanimalo i uronile smo u otkrivanje načina da ih približimo i gledateljima“, istaknula je voditeljica skupine.

Skupina B3 koju čine djeca uzrasta od četvrtog do sedmog razreda osnovne škole, pod umjetničkim vodstvom Ane Krčar-Velimirović ove je školske godine putovala u maštu i otkrivala razne svjetove. Ponekad čarobne, ponekad slasne, ponekad šaljive, ponekad tajnovite a ponekad i strašne. I napravili su predstavu „Maštoplov“ prema tekstu Ive Milley. Putujući u dramski svijet, zajedno su se ohrabrivali, osnaživati i oplemenjivali, u tom procesu dobro su se zabavljali i pritom odrastali u bolje ljude koji će razumjeti, koji se neće bojati, i koji će se izboriti za svoje svjetove i svoje misli.

O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi“, naziv je predstave naše najstarije skupine koju vodi Hana Kunić, nastale prema motivima istoimene zbirke kratkih priča Raymonda Carvera. U svome radu na predstavi posvetili su se istraživanju što se radi kada se nekog voli, što je voditeljica obrazložila riječima:

„Carver vrlo suptilno navodi čitatelja da u sudbini njegovih likova prepozna ono često i čvrsto skriveno duboko u svima nama. Upravo tu univerzalnost emocija i ljudskih odnosa, pokušali smo iz Carverove proze prevesti na scenski jezik. Kombinirajući storytelling i dramsku igru, Carverove likove utjelovili smo koncentrirajući se na glumčev emotivni aparat, partnerski odnos i, ono najvažnije - na radnju voljenja. Kroz ovaj omnibus od šest različitih priča pitamo se i ponekad odgovorimo na Carverovo pitanje, a onda se istu stvar pitamo ponovno.“

Dramska skupina B1 ove godine priprema uprizorenje motiva iz svjetski poznatog romana za mlade „Galeb Jonathan Livingston“. Rad na predstavi vodi glumica i dramska pedagoginja Gordana Slivka, koja potpisuje i dramatizaciju teksta. A predstavu posvećuje pravom galebu Jonathanu koji živi u svima nama.

Dramsku igru pod nazivom „Sličice iz moje sobe“ izvest će trinaestero djece iz skupine B2, koja se još odazivaju na ime Dramice-galamice. Idejna nit koja se proteže u njihovoj predstavi sadržana je u iskazu:

„Moja je soba malo, ljubičasto leptirsko gnijezdo koje skriva moje tajne, misli i osjećaje. Ona je moje carstvo.“ Što se u tom carstvu događa, a posebno uoči novogodišnje noći, vidjet ćete budete li toga dana njihovi gosti. Tekst i scenska rješenja osmislile su, napisale i izmaštale Dramice-galamice pod umjetničko-pedagoškim vodstvom dramske pedagoginje Roberte Barat.

Da su pandemijske prilike postale idealno okružje za istraživanje teatra apsurda, mišljenja su bili srednjoškolci iz skupine C3, koja je posegnula za dramskim klasikom Eugèneom Ionescom i njegovom „Ćelavom pjevačicom“. Propitkivanje estetike teatra apsurda uz umjetničko vodstvo Tanje Novak, u pomalo apsurdnoj svakodnevici te istraživanje apsurdnog izraza u scenskome pokretu, donijelo je skupini mladih kroz tjedne susrete mnogo smijeha, te ih je nagnalo da lektirni naslov aktualiziraju na nov, i prije svega, njima uzbudljiv način.

Predstavu „Bolna glad“ prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, pripremila je skupina C4, koju također čine srednjoškolci, pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak. Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, poslužio je skupini kao predložak za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku Gimnaziju. Njegov status marginalca i autsajdera, tinejdžera koji se ne uklapa, skupini je poslužio kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važna pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj.

Skupina C2, koja je prošle godine ostvarila sjajnu predstavu o Nikoli Tesli, ovaj se put, pod vodstvom Vlade Krušića, suočila s ozbiljnim no slasnim zalogajem – izvedbom odabranih prizora iz „Sna Ivanjske noći“ Williama Shakespearea, koje će izvesti pod naslovom „Shakespeare za tinejdžere“.

Točan raspored produkcija možete saznati na Facebook i Instagram profilu Kazališnog studija mladih te na webu HNK u Varaždinu.

'Ogledalce' dramske skupine A1 (Zvjezdice) pod dramsko pedagoškim vodstvom Renate Eldan: nedjelja, 22. svibnja u 18:00h, Europa Media.

'Maštoplov', I. Milley, dramske skupine B3 pod dramsko pedagoškim vodstvom Ane Krčar -Velimirović: četvrtak, 26. svibnja u 18:00h, Europa Media.

'O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi', R. Carver,  dramske skupine D pod dramsko pedagoškim vodstvom Hane Kunić: subota, 28. svibnja u18:00h, Europa Media.

'Galeb Johnathan Livingston', R. Bach, dramske skupine B pod dramsko pedagoškim vodstvom Gordane Slivka: utorak, 31. svibnja u 18:00h, Velika dvorana, HNK u Varaždinu.

'Sličice iz moje sobe', dramske skupine C2 pod dramsko pedagoškim vodstvom Roberte Barat: subota 04. lipnja u 16:30h, Europa media.

'Ćelava pjevačica' E. Ionesco, dramske skupine C3 pod dramsko pedagoškim vodstvom Tanje Novak: u ponedjeljak, 06. lipnja u 18:00h, Europa Media.

'San ljetne noći', W. Shakespeare, dramske skupine B2 pod dramsko pedagoškim vodstvom Vlade Krušića: četvrtak 09. lipnja, u 18:00h,Europa Media.

'Bolna glad', dramske skupine C4 pod dramsko pedagoškim vodstvom Tanje Novak: petak, 10. lipnja. u 20:00h, Europa Media.

Galerija slika