Počinje Porcijunkulovo u Čakovcu, stižu Halid Bešlić, Jole, Crvena Jabuka... Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Počinje Porcijunkulovo u Čakovcu, stižu Halid Bešlić, Jole, Crvena Jabuka...

VV | 1.8.2024. u 11:11h | Objavljeno u Društvo

Danas, 1. kolovoza počinje čakovečko Porcijukulovo, koje će trajati sve do 5. kolovoza.

- Želio bih da to bude najljepša noć u Čakovcu - poručio je frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera u najavi koncerta koji će održati na glavnoj pozornici 5. kolovoza u sklopu Porcijunkulovog, koje u Čakovcu počinje danas. 1. kolovoza i traje sve do 5. kolovoza.

Uz Crvenu Jabuku, na Porcijunkulovom za koncertnu zabavu zaduženi su “A strana”, Vesna Pisarović, Halid Bešlić i Jole. Osim na glavnoj pozornici, koncerti će se održavati i na retro bini, ali i u Family zoni gdje među glavnim izvođačima treba istaknuti Zdenku Kovačiček, a u Urbanoj zoni to će biti popularni Kandžija kao i Techno Vikings, hrvatski street band sastavljen od četiri saksofonista i jednog bubnjara.

Uz koncerte i proštenjske blagodati koje mnogi željno iščekuju i prema kojima se godinama planiraju i godišnji odmori, ovogodišnje Porcijunkulovo donosi vjerski sadržaj, zonu tradicije i starih zanata, urbanu, park zonu i Sajam Zrinskih.

- Proštenje nije potpuno bez ljudi koji čuvaju tradiciju svog kraja i to žele podijeliti s posjetiteljima. Od tradicionalnih proizvoda do KUD-ovskih nastupa “zona tradicije i starih zanata” posvećena je očuvanju svega onog što nas je pratilo kroz povijest. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Koprivnice i Renesansnim festivalom prikazat će se i puno zanimljivih detalja iz povijesti jer ove godine tu je i jedan novitet – Sajam u doba Zrinskih, koji će biti u kompleksu čakovečkog Starog grada i u kojem ćemo nastojati prikazati kako su sajmovi izgledali kad su Čakovcem i Međimurjem upravljali Zrinski. Posjetitelji će moći isprobati zanimljive aktivnosti iz doba Zrinskih, poput kulinarskih radionica prema poznatoj Kuharici Zrinskih. Stižu nam i srednjovjekovni vitezovi, sokolari i mnogobrojni konjanici. Sama zona Zrinskih smjestit će se podno zidina i u sam Stari grad - najavio je direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat.

Što se tiče duhovnog programa, pripremljena je trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta.

- Naša župa i ove će godine uz blagdan Gospe od Anđela ponuditi mogućnost ispovijedi, sakramenata, duhovne obnove i oprosta, po kojem je gospa od Anđela i poznata - najavio je župnik župe sv. Nikole biskupa i gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra. Filip Đurđević

Program je počeo već 30. srpnja čitanjem bule, pjesmom, predstavom Glasnika Velikog Kralja, zatim ispovijedi i svetom misom. Kroz tri dana duhovne pripreme koju će voditi fra Siniša Pucić iz Rijeke, vjernici će se moći ispovjediti kao bi primili Porcijunkulski oprost. Na sam blagdan Gospe od Anđela, u petak 2. kolovoza, mise na hrvatskom jeziku su u 6:30, 8:00, 10:00 i 18:30 sati, dok je na slovenskom i mađarskom misa u 11.30 sati. Središnje slavlje uobičajeno počinje procesijom centrom grada u 9:30 sati do dvorišta samostana, gdje u 10 sati započinje misa koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Ono što je zanimljivo spomenuti je to kako će se i ove godine održati “Porcijunkulski buvljak” za obnovu Gospina oltara.

 Središnja pozornica na SRC-u Mladost

1. kolovoza – A STRANA

2. kolovoza – VESNA PISAROVIĆ

3. kolovoza – HALID BEŠLIĆ

4. kolovoza – JOLE

5. kolovoza – CRVENA JABUKA

Označeno u