Početak ožujka neuobičajeno hladan, podjednako vrijeme nastavlja se i sljedeći tjedan Foto: ilustracija

Početak ožujka neuobičajeno hladan, podjednako vrijeme nastavlja se i sljedeći tjedan

Varaždinske vijesti | 4.3.2022. u 20:26h | Objavljeno u Društvo

Početak ožujka je obilježen vremenom hladnijim od prosjeka za doba godine, dok su veljača i cijela klimatološka zima (prosinac-siječanj-veljača) bile toplije od prosjeka. A iz Državnog meteorološkog zavoda napominju da će se podjednako hladno vrijeme nastaviti tijekom vikenda te u sljedećem tjednu, osobito u njegovoj prvoj polovini.

Uzrok neuobičajenoj hladnoći je u dugotrajnom pritjecanju hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta uslijed zadržavanja anticiklone na sjeveru Europe i ciklone na jugoistoku. Pritom anticiklona sprječava prodore toplih zračnih masa sa zapada (engl. blocking).

Srednja temperatura i u sljedećem će tjednu ostati niža od prosjeka za doba godine. Očekuje se negativno odstupanje tjedne temperature od oko 5 °C, podjednako i na kopnu i duž obale, s time da će osjet hladnoće na Jadranu biti dodatno pojačan dugotrajnom prvom marčanom burom.

- U opisanim vremenskim uvjetima očekuju se niska noćna i jutarnja, ali i dnevna temperatura zraka. Temperaturni minusi vjerojatni su i duž obale gdje postoji i najveća vjerojatnost pojave hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. Prema protokolima se službena upozorenja na hladne valove u ožujku više ne izdaju, no nadolazećih dana budite pripravni na takvu pojavu i poduzmite mjere ublažavanja utjecaja hladnoće - ističu iz DHMZ-a.

A evo kakvo vrijeme meteorolozi predviđaju za sljedećih sedam dana u Varaždinu:

dhmz_prognoza_04032022.jpg