Početak nastave udar na roditeljske džepove: "Na udžbenike i bilježnice odu skoro dvije moje plaće" Foto: Ilustracija/Pixabay

Početak nastave udar na roditeljske džepove: "Na udžbenike i bilježnice odu skoro dvije moje plaće"

IHR/Varaždinske vijesti | 6.9.2021. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

- Svaki početak škole je veliki udarac na kućni budžet. Samo na udžbenike i bilježnice za naše troje djece, sina osnovnoškolca te sina i kći koji su srednjoškolci otišlo je 5.000 kuna, skoro moje dvije plaće! -- otkrila nam je Varaždinka (podaci poznati redakciji).

Početak nove školske godine veliki je udarac na kućni budžet za mnoge roditelje, posebno one koji imaju više srednjoškolaca.

- Besplatni udžbenici koje dobivamo u školi, osim za izborne predmete, sigurno da su velika pomoć nama roditeljima s više školaraca, no problem su udžbenici za srednju školu. Ove godine sam, primjerice, morala kupiti sve nove knjige za četvrti razred gimnazije, što nas je koštalo 2.050 kuna. Za sina, koji ide u treći razred Srednje strikovne škole i ima dosta stručne literature, udžbenike smo uspjeli riješiti kupnjom rabljenih, a uzeli smo i neke udžbenike iz trećeg razreda od naše kćeri maturantice, koje će moći koristiti. No i ta nas je priča koštala nešto manje od 1.000 kuna. Trudimo se kupovati rabljene udžbenike, jer su povoljniji, no nažalost ove godine je ispalo tako da smo za četvrti razred gimnazije morali kupiti baš sve novo - kaže naša sugovornica.

Srećom, kaže, dosad se nisu našli u situaciji da bi zbog udžbenika morali uzeti kredit.

- Znamo što nas čeka početkom rujna, pa onda nekoliko mjeseci prije “šparamo”. Ne kupujemo najskuplje, nego pratimo i gledamo akcije. No, usprkos tome, samo bilježnice za našu maturanticu koja ima 17 predmeta platili smo 300 kuna. Kako će biti dalje, Bog pomagaj! Sigurno neće biti lako, posebno zato što nam kći razmišlja o nastavku školovanja, a to su opet novi troškovi - priznala nam je naša sugovornica, majka troje djece...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u