Počeo novi toplinski val: otkrijte kakav će biti ostatak ljeta na sjeveru i zašto su moguća i tornada? Foto: Ilustracija/Arhiva VV/Krešimir Đurić

Počeo novi toplinski val: otkrijte kakav će biti ostatak ljeta na sjeveru i zašto su moguća i tornada?

VV | 7.7.2021. u 21:06h | Objavljeno u Društvo

Počeo je novi toplinski val, čiji će vrhunac biti sutra, a nakon toga val vrućine s temperaturom mjestimice i preko 38°C prekinut će dolazak manje toplog i manje stabilnog zraka u petak. Tijekom prvog toplinskog vala u lipnju u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije nisu imali smrtnih slučajeva kao posljedica vrućina, niti su zabilježili povećani broj intervencija. No sunca i vrućina neće nedostajati ni u tjednima koji slijede. 

Gdje je kiša?

- Vjerojatnost za toplinske valove postoji i u srpnju, i to posebice u drugoj polovini prvog tjedna srpnja i sredinom mjeseca, a izgledi za nove toplinske valove ponovno su povećani potkraj mjeseca. Za kolovoz mogućnost za toplinske valove također postoji, no kada bi se oni mogli dogoditi i koliko bi mogli trajati nije moguće već sada prognozirati – kazao nam je Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

DSC_8041.jpg

Navodi kako je lipanj na sjeveru, kao i u ostalim krajevima Hrvatske, bio zamjetno topliji nego što je to uobičajeno, uz izraženi manjak oborina.

- Prema prognostičkim materijalima i u srpnju se predviđa slično: vladat će vrućina i suša. No, to ne znači da neće biti ponekog manje toplog dana ili nizova dana te isto tako i dana s oborinom. U kolovozu, klimatološki posljednjem ljetnom mjesecu, prema svemu sudeći također treba računati na iznadprosječnu toplinu, odnosno vrućinu. Pritom bi količina oborine tijekom mjeseca mogla biti manja od prosječne za kolovoz, odnosno moguć je nastavak sušnih vremenskih uvjeta. Ipak, treba imati na umu kako i tijekom kolovoza može biti nestabilnijih i promjenljivih dana koji će donijeti kišu, no kada i koliko kiše bi moglo pasti nije moguće precizno prognozirati iz današnje perspektive. Dugoročna vremenska prognoza u sebi ne sadrži takve detalje – pojašnjava.

S obzirom na sve češće klimatološke ekstreme i povećanu učestalost opasnih vremenskih događaja, na području Varaždinske i Međimurske županije nije isključena pojava tornada.

Krunoslav Mikec, DHMZ

Također, ističe kako je lipanj već donio izraženu sušu i vrućinu, tako da smo ovog ljeta već imali ekstremne događaje. Slično možemo očekivati i u tjednima koji slijede.

- Vrućine uz signal i za toplinske valove bit će i u nastavku ljeta, posebice u srpnju kada je i povećana vjerojatnost za nastavak sušnih vremenskih uvjeta. Većih izljeva kiše također može biti, iako je to nemoguće prognozirati na dulji vremenski rok – kaže meteorolog Mikec.

Temperaturni rekordi

No koliko god su nam zadnji dani lipnja bili teški, vrijednosti temperatura nisu dosegle rekordnih 39,4 °C, koliko je u Varaždinu izmjereno 8. kolovoza 2013. godine. To je najviša vrijednost temperature koja je, prema podacima DHMZ-a, izmjerena tijekom ljeta na području Varaždinske županije, otkako postoje mjerenja. Najniža dnevna temperatura u ljetnim mjesecima izmjerena je davne 1962. godine: 8. lipnja na meteorološkoj postaji Varaždin izmjereno je svega 10,3 °C! Netipične temperature za ljetne mjesece izmjerene su na meteorološkoj postaji Varaždin i 3. srpnja 1979. godine: 12 °C, dok je 22. kolovoza 1976. izmjerena temperatura od samo 13,4 °C.

Pijavice i tornada 

- S obzirom na sve češće klimatološke ekstreme i povećanu učestalost opasnih vremenskih događaja, na području Varaždinske i Međimurske županije nije isključena pojava tornada, odnosno pijavica. Međutim, vjerojatnost za njih je vrlo mala – kaže meteorolog Krunoslav Mikec.

Takve se vremenske pojave, ističe, nažalost ne mogu predvidjeti.

- Kao i kod drugih meteoroloških parametara, prognoza ovakvih događaja uspješna je i pouzdana isključivo u kraćem vremenskom razdoblju, odnosno za tekući dan ili možda samo pokoji dan unaprijed – otkrio nam je Mikec.