Plavo srce proizvodima ručne izrade pomaže odraslima s autizmom

vv / varaždinska županija | 2.4.2022. u 11:35h | Objavljeno u Društvo

Udruga „Plavo srce“ Varaždin, povodom  Dan svjesnosti o autizmu koji se obilježava svake godine 2. travnja, izložila je ručne radove kojima pomaže odraslim osobama s autizmom.

- Svaka osoba s autizmom zaslužuje najbolju podršku i skrb, a najveća podrška upravo su udruge. Mi aktivno provodimo programe, skrbimo o osobama s autizmom te im olakšavamo svakodnevnicu. Osobe s invaliditetom, djeca sa teškoćama u razvoju uskraćeni su za mnoge životne sadržaje, stoga mi kao odgovorna organizacija želimo potaknuti zajednicu na razumijevanje i uključivanje – veli  predsjednik Udruge Plavo srce Smiljan Jović.

Udruga za odrasle osobe s autizmom „Plavo srce“ Varaždin jedna je od organizacija čiji je cilj promicanje svjesnosti o autizmu, razvitak i unapređenje kvalitete života zrelih osoba s autizmom i njihovih obitelji. Udruga kroz kreativne radionice omogućuje svojim štićenicima stvaranje radnih navika kao i razvoj kreativnosti. Štićenici u radionicama izrađuju sapune, mirisne svijeće i razne poklon pakete čijom prodajom se omogućuje ljetovanje na moru za osobe s autizmom i njihove obitelji.

Zamjenica župana Silvija Zagorec uputila je podršku radu udruge te je tom prilikom obišla štand na kojem su članovi predstavili proizvode ručne izrade, a jedan od njihovih prepoznatljivih proizvoda su svakako mirisni sapuni.

- Život osoba s autizmom nije lak te se suočavaju s nizom životnih poteškoća. Na nama je da radimo na tome da skrenemo pažnju javnosti na ovaj razvojni poremećaj. Organiziranjem i provođenjem ovakvih aktivnosti kao što su kreativne radionice ustrajno radite na podizanju kvalitete života osoba s autizmom, a Varaždinska županija cijeni i podržava vaš trud - rekla je Zagorec.

2.jpg

I gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu dao podršku aktivnostima Udruge za odrasle osobe s autizmom „Plavo srce“.

 „Autizam nije bolest, to je stanje koje zahtijeva podršku društva, zajednice. Osobe s autizmom moraju biti ravnopravne u društvu, imati jednaka prava za obrazovanje, zapošljavanje, samostalan život. Grad Varaždin podržava rad udruga „Plavo srce“ i „Pogled“ koje svojim programima i aktivnostima rade na promicanju razvitka i unapređenja kvalitete života djece i odraslih osoba s autizmom i njihovih obitelji. Također, Grad je prepoznao izuzetnu važnost usluge rane intervencije kako bi se djeca iz spektra autizma lakše kasnije integrirala u odgojno obrazovni sustav i društvo općenito te financiramo uslugu rane intervencije za djecu od rođenja do 7 godine života. Osobe s autizmom trebaju našu podršku i ohrabrenje jer njihove mogućnosti su veće nego što mislimo.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.