Pjesnički susret "Kolovrat riječi" i ove godine u Ivancu okuplja brojne pjesnike Foto: VV arhiva

Pjesnički susret "Kolovrat riječi" i ove godine u Ivancu okuplja brojne pjesnike

Varaždinske vijesti | 7.7.2023. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Stihove će govoriti 34 pjesnika koji u ivanečki kraj stižu iz Rijeke, Zagreba i zagrebačkog prstena, Hrvatskog Zagorja, te iz novomarofskog i šireg varaždinskog kraja

Osmišljen kao godišnji susret pjesnika koji u Ivanec dolaze iz svih krajeva sjeverozapadne Hrvatske, pjesnički događaj "Kolovrat riječi" ove će se godine, u subotu, 8. srpnja, održati sedmi put.

Okupljanje počinje u 14 sati u Muzeju planinarstva u Ivancu, a program se nastavlja po pjesničkim točkama. Polazište je Muzej planinarstva gdje se uz pozdravne riječi organizatora, ivanečkih pjesnika Darka Fodera i Ljiljane Vuglač, očekuje i obraćanje zamjenika gradonačelnika Grada Ivanca Marka Friščića. Uslijedit će predstavljanje pjesnika i čitanje pjesma slobodnih tema.

Druga je točka željeznička stanica u Ivancu gdje će se govoriti autorski pjesnički radovi tematski vezani uz putovanja i prijevozna sredstva, a osobito uz vlakove. Potom će se pjesnička družina uputiti prema Jerovcu do tradicijskog lončarskog obrta "Mecena" gdje će pjesnike dočekati vlasnik Matija Kuća koji će ih upoznati s "lončarenjem i lončarijom", specifičnim upravo za jerovski i bedenski kraj. Shodno tome, govorit će se stihovi vezani uz tradiciju, narodne običaje i autohtona jela.

Posljednja pjesnička točka je u Bedencu ispred Etno kuće gdje će pjesnike pozdraviti Stjepan Petak, predsjednik Udruge za sport i rekreaciju Bedenec i članica Udruge Draženka Stančić koja će govoriti o postavu Etno kuće. Pjesnici će nakon razgledavanja govoriti pjesme slobodne tematike, a  uslijedit će druženje uz glazbu i gastronomske delicije koje pripremaju članovi Udruge za sport i rekreaciju Bedenec.

Stihove će govoriti 34 pjesnika koji u ivanečki kraj stižu iz Rijeke, Zagreba i zagrebačkog prstena, Hrvatskog Zagorja, te iz novomarofskog i šireg varaždinskog kraja.  

Program će moderirati organizatori ovog pjesničkog događaja, Ljiljana Vuglač i Darko Foder.

Podupiratelji ovogodišnjeg "Kolovrata riječi" su: Grad Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca, Keramika Mecena, te Udruga za sport i rekreaciju Bedenec.

Označeno u