PIVA IZ KUHINJE Kako se kuha i koja je tajna: "Netko krene s loncem, a netko odmah kupi bačvu"

| 6.7.2020. u 16:45h | Objavljeno u Društvo

- Nešto znanja, nešto strpljenja i puno, puno volje i ljubavi prema pivi potrebno je da bi se krenulo u kućno pravljenje ove zlatne tekućine - rekao nam je Nenad Kocijan (37) koji je prije četiri godine počeo u svojoj kuhinji kuhati pivu i koji je među brojnim pivoljupcima sudjelovao na trećem Biergartenu festivalu piva, u Jagićevom parku, gdje su posjetitelji mogli uživati u više od 100 vrsta pive.

Za početak kuhanja, kaže, nije ni potrebna posebna oprema te si je on prvo kupio običnu plastičnu kantu. I tako je krenulo. Uključio se u Udrugu pivara Sjever prikupljao informacije i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja nastala je njegova prva piva.

- Netko krene s loncem, netko odmah kupi bačvu, ali sve ovisi o potrebama i o tome koliko tko ima mjesta u stanu. Početna oprema i bačve kreću se od 40 litara i to je neki prosjek za početak - kaže Nenad, dodajući da se onda s vremenom kupuje bolja i veća oprema kao i kod svakog drugog hobija.

- Ja sam osobno krenuo kuhati prije četiri godine, a u to je vrijeme osnovana i Udruga pivara Sjever u koju sam se uključio. Prijelomni trenutak zbog kojeg sam se odlučio upustiti u kuhanje piva bilo je moje boravljene u bolnici gdje sam upoznao jednog dečka iz Slavonskog Broda, a koji mi je ta dva tjedna koliko smo bili zajedno, cijelo vrijeme pričao kako radi pivu. Došao sam doma i odlučio da idem i sam probati. Toliko me zainteresirao - kaže sugovornik, dodajući da su ostali u kontaktu i da mu je on bio zapravo prvi učitelj.

Za kuhanje postoji osnovni recept, odnosno treba se držati nekih smjernica, ali ako želite dobiti posebni stil pive postupak se razlikuje pa se tako američka piva radi drugačije od belgijske, crvena od crne i tako dalje. Osnove može napraviti svatko uz malo znanja i opreme, a za sve ostalo potrebne su specijalne metode, odnosno da biste dobili određeni stil pive potrebno je bazu nadograđivati, a što iziskuje više truda.

Što su nam još otkrili hobisti koji doma kuhaju pivu čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika