PRIJEM KOD BOSILJA Peričić o nagradi Vladimir Nazor: Najveće priznanje za umjetnika u Hrvatskoj

ič/vv | 15.5.2023. u 10:53h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskom književniku mr. sc. Denisu Peričiću dodijeljena je Nagrada Vladimir Nazor, koju dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Peričiću je ova, najprestižnija umjetnička nagrada za 2022. godinu, dodijeljena za njegov roman - San o Križaniću, koji je krajem prošle godine objavljen u izdanju nakladničke kuće Hena com.

- Ponosan sam, ovo je doista najveće priznanje u Hrvatskoj za umjetnika općenito, ne samo za književnika. Drago mi je što ću Nagradu donijeti u Varaždin - istaknuo je Denis Peričić na prijemu kojeg je za ovog varaždinskog književnika u petak, 12. svibnja, organizirao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Gradonačelnik Varaždina je na prijemu čestitao ovom varaždinskom književniku na najvećoj umjetničkoj nagradi u našoj zemlji.

- Denis Peričić je dobio već na desetke nagrada, ali ovo je ipak najznačajnija hrvatska nagrada za književnost. Dosad su je primili naši najveći književnici, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Jure Kaštelan, Ranko Marinković, a u novije vrijeme i Goran Tribuson, Renato Baretić, Luko Paljetak, Mirko Kovač, Zoran Ferić i Ivica Prtenjača, a sada i naš Varaždinac Denis Peričić. Imao sam tu čast biti govornik na predstavljanju ove nagrađene knjige, kad sam predvidio da će roman San o Križaniću postići veliki uspjeh - rekao je varaždinski gradonačelnik.

Svečana dodjela nagrada bit će održana 19. lipnja, na godišnjicu smrti Vladimira Nazora, uz izravan prijenos Hrvatske televizije.