PERA Zaboravljeni kolač Kolenog posta (Badnjaka)

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.12.2021. u 17:26h | Objavljeno u Društvo

Pera je danas gotovo zaboravljeni posni kolač sa nadjevom od sira, jaja, kiselog mlijeka, kukuruznog brašna, vrhnja, šećera i soli. Tijesto koje nosi nadjev u pravilu mora biti što tanje, a treba biti izrađeno od bijelog pšeničnog brašna, soli i vode uz dodatak masnoće poput ulja ili svinjske maste, a rjeđe kiselog vrhnja i sirutke.

Nadjev za tijesto treba biti od srednje do jake gustoće. Kako nadjev ne bi prilikom pečenja iscurio s tijesta krajevi tijesta se navlače preko nadjeva do tri centimetra širine. Preko nadjeva stavlja se kiselo vrhnje te sitni listići domaćeg putra.

U daljoj prošlosti pera se pekla u krušnim pećima, a zatim u zemljanim ili limenim posudama u zidanoj peći na drva, šporetu. Pera je četvrtastog ili okruglog oblika ovisno o izgledu posude za pečenje ili izgledu drvene lopate kojom se stavlja u krušnu peć.

- Na Koleni post, Badnjak, pera je bila glavno jelo posne večere - kaže nam etnolog Tibor Martan.

Terezija Kerep i Slava Pupek iz Kamene Gorice, mjesta nadomak Madžareva, ovako opisuju pripremu pere za Koleni post.

- Večeru se moralo prirediti tak da bu ona kravska. Se kaj se bu jelo mora biti od krave i zato se pekla pera. V tu peru se nije smelo deti soli, a ak se pekla v zemljenom cimpetu ili kakvom protvanju onda se njega nije smelo premazati z domaču svinjsku masti - kažu sugovornice.

Jelica Hasija iz Madžareva spominje točno određena pravila ponašanja kod blagovanja pere na Badnjak.

- Gda se na Koleni poset navečer jelo peru nije se smelo lakte prisloniti na stol. Ak' si to napravil onda buš sigurno dobil mozle (gnojne prišteve) po telu - kaže Jelica.

Recept za izradu pere ustupile su nam Štefanija Vuk iz Madžareva i Ankica Hadrović iz Visokog. Recepturu izrade Štefanija je naslijedila je od svoje majke Magdice Vragović, a Ankica od svekrve Ljubice Hadrović.

Recept za peru Štefanije Vuk:
Sastojci za tijesto: 30 dkg pšeničnog brašna, ½ dl ulja, 1 žlica šećera, malo soli
Sastojci za nadjev: ½ kg svježeg kravljeg sira, 2 jaja, 15 dkg kukuruznog brašna, 2 žlice šećera, 2 dl kiselog vrhnja, malo soli
Od navedenih sastojaka se umijesi tijesto pomoću mlijeka i razvalja vrlo tanko. Na tijesto se stavi nadjev koji se razmaže po čitavome tijestu. Rubovi tijesta se saviju preko nadjeva do 3 cm. Nadjev se premaže s 3 dl vrhnja. Pera se peče do jake rumenosti.

Recept za pericu Ankice Hadrović:
Sastojci za tijesto: ½ kg glatkog brašna, 1 žlica masti, 3 dcl sirutke, malo vode, malo soli
Sastojci za nadjev: ½ kg svježeg kravljeg sira, 2 dcl vrhnja, 2 jaja, 1-2 žlice kukuruznog brašna
Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesi se tijesto koje se tanko razvuče na veličinu limu u kojem će se perica peći. Sastojci za nadjev dobro se izmiješaju i rasporede po razvučenom tijestu. Višak tijesta savine se po nadjevu. Pečenu pericu premazati maslom.

Važnost pere u svakodnevnoj tradicijskoj prehrani Madžareva i šire okolice najbolje opisuje kazivanje Ane Stepančec iz Madržareva.

„… Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post (Badnjak). Mlinec za peru mora biti tenki i od pšenične melje, a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu. Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog pekmeza. Mesto sira znalo se metati jabuke ili oreje. Najbolše je bilo deti tikve. Vele da je to pera tivenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjenput peči četiri pere. Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopra si bi je se smejali….“

Spomenuta kazivačica Ana Stepančec tumači nadalje spretnost djevojke kod izrade pere kao predznak dobre i poštene domaćice u budućnosti.

„Prije se negda puce paslo do deset let. Dečkovi su roditelji rekli neke stareše žene nek pazi kak puca dela, kak se vlada i kakva je pri delanju pere. Ak' je se tu pak pokazala dobra i fetna onda je bu dečko došel v snoboke.“

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci