Parkovi pokreću analizu zdravstvenog stanja bilja na varaždinskom groblju

VV | 7.3.2022. u 19:39h | Objavljeno u Društvo

Danas je sastankom u prostorijama Parkova započela suradnja između Parkova i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije na očuvanju zelene baštine Varaždinskog groblja, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture.

Kao posebno oblikovano djelo Varaždinsko groblje traje već stotinu godina i valorizirano je kao prostor izuzetno visoke ambijentalne vrijednosti. Napori Parkova oko njege i koncepcije varaždinskog groblja i danas se oslanjaju na ideju oblikovanja koju je imao Herman Haller. Međutim, groblje je živi organizam i na ovom vrtnom ostvarenju vrijeme čini svoje a održavanje zelenila na groblju sve je veći izazov posljednjih godina.

Hallerov koncept uređenja Varaždinskog groblja imao je ideju da se uz pomoć zelenila ujednači razlika između luksuznijih i skromnijih grobova. Prisutna su tri visinska plana u percepciji prostora. Najniži plan čine travnate površine upotpunjene grmolikom vegetacijom, slijedeći plan čine zidovi Thuja a treći najviši plan stvaraju visoka bjelogorična i crnogorična stabla iznad kojih se prostire nebo.

Na groblju nalazi oko 146.000,00 m² nasada Thuja. Zelenilo groblja, posebno poznati nasadi Thuja, ali i drugo grmlje i drveće, dosegli su svoju fiziološku zrelost i to se na njima vidi. Klimatske promjene utječu na zdravstveno stanje bilja jer su u posljednjem desetljeću iz godine u godinu zabilježene dugotrajne suše, obilne oborine u kratkotrajnom razdoblju, godišnja doba s izrazito neravnomjerno raspoređenim oborinama i temperaturama znatno višim od prosjeka. To utječe na zdravstveno stanje bilja, posebno na njihovu fiziološku konstituciju. Biljke zbog stresa fiziološki slabe i postaju podložne napadu biljnih bolesti i štetnika i to posebno tujinog krasnika (Palmar festiva) i tujinog potkornjaka (Phloesinus thujae). Promjene u razini podzemnih voda također su uzrok sušenja bilja. Stari dio groblja nekada nije trebao navodnjavanje. Danas se više ne može saditi novi nasad a da se odmah ne postavi i navodnjavanje jer se novozasađene Thuje posuše.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije daje podršku Parkovima u nastojanju da se osigura zaštita ove vrijedne parkovne baštine, za što će se u prvom koraku izraditi analiza zdravstvenog stanja bilja na groblju od za to ovlaštenih stručnjaka. Temeljem tih rezultata izradit će se smjernice za revitalizaciju zelenila na groblju i smjernice za buduće održavanje zelenila na groblju, jer novonastali uvjeti zahtijevaju i drugačije mjere.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci