Ovu subotu uzicu varaždinskog topa povlači Ivan Vujec

Varaždinske vijesti | 28.6.2024. u 13:20h | Objavljeno u Društvo

Ovu subotu, 29. lipnja Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa ispred Starog grada. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju dugogodišnjem predsjedniku Društva osoba s invaliditetom Varaždin, profesoru Ivanu Vujecu.

Ivan Vujec je nakon suživota s bratićem koji je rođen kao osoba s invaliditetom bio potaknut na odabir studija nakon završene Srednje medicinske škole.

Na fakultetu za defektologiju u Zagrebu polazio je smjer tjelesna invalidnost. Na 2. godini studija uključio se u rad Saveza društva distrofičara Hrvatske.

Tamo je upoznao svoje uzore, ljude koji su mnogo učinili za organizaciju i borili se za bolji život osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Po završetku studija i dalje je surađivao sa Savezom gdje je bio uključen u brojne aktivnosti, a kao rođenom Varaždincu i lokal patriotu želja mu je bila da osnuje Društvo u Varaždinu.

Svoj radni vijek proveo je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, kao profesor defektologije na dječjem odjelu. Kao krunu za svoj rad u Društvu primio je plaketu Grada Varaždina.

Društvo osoba s invaliditetom Varaždin najbrojnija je udruga OSI na području Varaždinske županije (650-ak članova) i pruža različite oblike potpore za njihov kvalitetniji i sadržajniji život, a bitno utječe i na senzibilizaciju javnosti za potrebe i probleme OSI te njihovo aktivnije uključivanje u zajednicu.

Aktivnosti koje Udruga organizira za članove planirane su tako da odgovaraju na potrebe samih korisnika.