Ove subote Dan bedijenske lončarije - manifestacija starih zanata i lončarstva Foto: B.Težak/ilustracija

Ove subote Dan bedijenske lončarije - manifestacija starih zanata i lončarstva

vv | 24.8.2023. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

Grad Ivanec s Udrugom za kulturu i sport Bedenec, Turističkom zajednicom Ivanec i Poslovnom zonom Ivanec d.o.o. brusi zadnje pripreme za veliku kulturnu manifestaciju koja će se ove subote, 26. kolovoza, održati u Bedencu.

Naime, nakon četiri godine pauze, u tom naselju, koje je zajedno s Jerovcem i Dubrovcem nekad bilo centar lončarije širega ivanečkoga kraja i dalje, ponovno će se održati Dan bedijenske lončarije – Kelembarska pepijevka 2023. (kelembar = starinsko lončarsko kolo na nožni pogon).

Kako bi se obnovilo sjećanje na poznato lončarstvo ovoga kraja koje je nekad prehranjivalo ovdašnje obitelji i dalo na važnosti ovoj, iznimno vrijednoj tradiciji te odao hommage generacijama lončara koji su izvorno ovdašnje umijeće održali do današnjih dana te kako bi se budući Dani bedijenske lončarije i kelembarske pepijevke usmjerile prvenstveno kao turističke manifestacije, formirana je radna skupina od predstavnika Grada, UKS-a, TZ-a i Poslovne zone, a koja već dulje vrijeme radi na organizaciji ove manifestacije.

Pridružili su joj se i predstavnici Muzeja planinarstva Ivanec i Ivanečkog kluba kolekcionara, koji će svojim doprinosom i kolekcionarskim fundusom uvelike doprinijeti sadržajnom zaokruživanju manifestacije.

Kelembarska pepijevka otvara se u subotu, 26. kolovoza u 10 sati prigodnim programom na bini na sportskom igralištu u Bedencu. Što vas očekuje nakon toga?

Na prostoru ispred Etno kuće Bedenec:

  • izložbe tradicijske lončarije iz fundusa bedijenskih lončara, članova Ivanečkog kluba kolekcionara (Đurđica Prašnički, Boris Krznar, Darko Foder, Martin Lukavski, Zdenko Đula) te iz zavičajnih zbirki područnih škola Prigorec i Gornja Voća
  • prezentacija umijeća izrade lončarije na tradicionalnom kelembaru (Dragutin Stančić) i modernom lončarskom kolu (Keramika Mecena, Jerovec)
  • radionice izrade predmeta od gline za djecu i odrasle (Ivan Belač, Ivana Kuća)
  • dječja radionica oslikavanja keramike (Nikolina Bujanić)
  • „Sve što niste znali o lončarstvu ivanečkoga kraja“ – vođeni obilazak Etno kuće (Draženka Stančić)
  • prezentacija starih zanata i običaja Bedenca i okolice (kovač, stolar, košaraš i dr.)
  • ponuda OPG-ova, izložbe drugih izlagača

Očekuju vas delicije iz krušne peći te zabava uz glazbeni program i ugostiteljsku ponudu.

11845.jpg