Otvorenje izložbe 11. Festivala stripa i predstavljanje knjige Veljka Krulčića

MH/vv | 2.10.2024. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog, ovogodišnji 11. Festival stripa udruge STRIPoblaČAK predstavlja izložbu Hrvatski strip i reklame, treće izdanje i knjigu Maurović: Od Mula do Mula, autora Veljka Krulčića.

Strip kao umjetnički medij koji je spoj likovne umjetnosti, književnosti i filmaposebnu razinu komunikacije ostvaruje kroz formu strip-reklame koju je autor, Veljko Krulčić, stavio u fokus ovom izložbom. Ovoj kraćoj formidevete umjetnosti kojoj je cilj bila propaganda nekog proizvoda, crtači su pristupali s istim profesionalnim žarom, kao i svakom drugom stripu kojeg su se prihvatili, naglašava Krulčić i navodi kako su neke tvrtke u predstavljanju svojih proizvoda formu stripa koristile na razini likovnog vizuala ali i u pogledu dramaturgije i cjelovite priče.Zanimljivo je istaknuti da izložba obuhvaća period od skoro cijelog jednog stoljeća, a impresivan je i broj crtača zastupljenih na izložbi.Riječ je o tridesetak autora među kojima su svojim strip-reklamama zastupljeni i Žarko Beker, Niko Barun, Krešimir Zimonić, Helena Janečić, Nedjeljko Dragić, Ismet Voljevica, Ninoslav Kunc i Andrija Maurović.

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Trajanje izložbe: 4.10.2024. – 27.10.2024.

Otvorenje: petak, 4.10.2024. u 18 sati

Organizator: Udruga STRIPoblaČAK

Autor izložbe: Veljko Krulčić

Produkcija izložbe: HDD Galerija

Veljko Krulčić bavi se novinarstvom, filmom, stripom, nakladništvom i publicistikom te je autor mnogobrojnih eseja, studija, povijesnih i fenomenoloških prikaza, tematskih i pojedinačnih izložbi s područja stripa, karikature, filma i općenito popularne kulture. Autor je i monografije o slikaru i crtaču stripova, često nazivanom ocem hrvatskoga stripaAndriji Mauroviću, Maurović: od Mula do Mula (Mz Muo, 2023.) u kojoj na 250 stranica donosi 555 fragmenata i 244 ilustracije(od kojih i neke dosad nepoznate) iz njegova života i stvaralaštva.Na predstavljanju knjige će govoriti njen autor Veljko Krulčić, predsjednik udruge STRIPoblaČAK Josip Mihalković, stripofil i likovni urednik David Ivićte autor stripova Mihael Bađun.

Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige bit će u petak, 4. listopada u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, pridružite nam se!