Otvorene 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

| 4.5.2016. u 15:16h | Objavljeno u Društvo

U Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu otvorene su 59. po redu Glazbene svečanosti hrvatske mladeži na kojima će sudjelovati 1.400 učenika iz cijele Hrvatske.

Na dvodnevnom državnom natjecanju nastupiti će u pet kategorija 36 zborova, od kojih pet dolazi iz Varaždinske županije, a natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Danas, u prvom bloku nastupit će 15 zborova A kategorije te osam zborova B kategorije. Sutra u 11 sati počinju nastupi djevojačkih pjevačkih zborova srednjih škola C kategorije i C2 kategorije, a od 16 i 30 sati, troglasni i četveroglasni pjevački zborovi D, E i E2 kategorije. Očekuje se i nastup sedam mješovitih zborova te dva amaterska zbora.

-Glazbene svečanosti traju u gradu Varaždinu od 1968. godine kada je Glazbena škola slavila 140. obljetnicu i tada smo dobili domaćinstvo da bi već 1971. godine bilo posijano sjeme za Varaždinske barkne svečanosti jer su iz tadašnje Republičke smotre izrasle današnje Varaždinske barokne svečanosti što grad Varaždin i Varaždinsku županiju pozicionira kao jedno od središta glazbe i kulture u Hrvatskoj – istaknuo je Stjepan Levanić, prof.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije i predsjednik Državnog povjerenstva Alen Kišić te istaknuo kako je ovo jedna vrhunska promocija grada Varaždina i Varaždinske županije koja traje neprekinuto 49 godina u Varaždinu.

-U ovoj vrlo oštroj konkurenciji pet je varaždinskih zborova pa se nadam da ćemo imati državnoga prvaka, ali mislim da je bitnija poruka kako je zborsko pjevanje kao jedna odgojna komponenta nešto što je u školama možda zapostavljeno, a uprvao kroz pjesmu i kulturu se mladi dodatno nadograđuju i to je ključna poruka – rekao je Alen Kišić, zamjenik župana.

Naime, središnje glezbeno natjecanje se i ove godine održava u pet kategorija, a cilj mu je podizanje razine glazbene kulture mladih, poticanje aktivnog bavljenja glazbom, afirmacija glazbenog stvaralaštva mladih i poticanje glazbenog stvaralaštva hrvatskih skladatelja, kao i praćenje i vrednovanje rezultata rada zborova i njihovih voditelja zborovođa.

 

Galerija slika