Otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima u OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski U Ivancu

vv | 27.9.2024. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U holu Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec održana je svečanost otkrivanje spomen-obilježja za bivše učenike škole koji su dali svoj život da bismo mi mogli živjeti slobodno u svojoj zemlji, Josipa Magaša, Željka Putar-Grdaka, Romana Ribića, Ivana Severa, Ivana Nine Severa, Vjekoslava Severa i Stjepana Vusića.

Na svečanosti je, uz obitelji poginulih branitelja, ravnatelja, učitelja, učenika 4. i 8. razreda, njihovih roditelja, školskog osoblja, braniteljskih udruga, sudjelovalo i naše, izaslanstvo UDVDR Ogranka Ivanec i HVIDR-e Ivanec, s članovima edukacijskog tima koji rade na predavanjima o Domovinskom ratu u školama Varaždinske županije.

Manifestacija se održala s kraćim kulturno-umjetničkim programom te govorima učiteljice Povijesti, dr. sc. Suzane Jagić, ravnatelja škole Damira Jagića, potom i Ružice Sever, predstavnice obitelji poginulih branitelja, te Ljudevita Cikača, ispred udruga branitelja, nakon čega su spomen-obilježje otvorili učenici koji su sudjelovali u manifestaciji.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa kojeg je osmislila Draženka Stančić, školska knjižničarka, ujedno i voditeljica, sudjelovao je Mali pjevački zbor OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec koji je izveo Lijepu našu, a pripremila ih je voditeljica Jelena GotalUčenici knjižničarske grupe Čuvari znanja, ujedno i polaznici Centra izvrsnosti za Povijest Luka Prekrit i Filip Huđ pročitali su pjesmu Drage Britvića Ne bum ti došel na rođendan.

Uvježbale su ih Danijela Kušen i voditeljica događaja.

U svojim govorima ravnatelj Jagić i ispred braniteljskih udruga Ljudevit Cikač govorili su o važnosti ovog događaja, a posebno su emotivne govore pružile učiteljica Suzana Jagić, koja je podijelila impresiju potaknutu trenutkom kojem smo nazočili te majka poginulog branitelja Ivana Nine SeveraRužica, duboko ganuta postavljanjem spomen-obilježja.

Na ovaj način, postavljeno spomen-obilježje, osim što odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su i sami nekad prolazili hodnicima škole, prikaz je zahvalnosti za domovini poklonjene živote. Ono tako pruža priliku da se nove generacije pouče o njihovim žrtvama i da sjećanja na njih ostanu trajno urezana preko spomen-obilježja u našoj svijesti.

U znak zahvalnosti i trajnog sjećanja, a povodom Dana Varaždinske županije, na inicijativu pročelnika Miroslava Huđeka i u suradnji s braniteljskim udrugama, županijskim centrima izvornosti iz likovne kulture, hrvatskog jezika i nacionalne povijesti, OŠ Ivanec je jedna od 30 matičnih osnovnih škola (plus jedna područna), kojima je osnivač Varaždinska županija, u kojima su postavljena spomen obilježja za ukupno 104 poginula i nestala hrvatska branitelja koji su bili učenici tih škola.