Otkrivena bista dr. Rudolfa Steinera u parku Palače turizma Međimurske županije

VV | 1.3.2023. u 17:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U parku Palače turizma Međimurske županije u ponedjeljak, 27. veljače, na 162. obljetnicu rođenja dr. Rudolfa Steinera, održana je svečanost povodom otkrivanja biste tog velikog filozofa, pedagoga i utemeljitelja waldorfske pedagogije koja je implementirana u više od tisuću škola i vrtića. Bistu je izradio umjetnik Boris Leiner uz financijsku potporu Međimurske županije i Centra dr. Rudolf Stenier.

Centar dr. Rudolfa Steinera referentna je ustanova u Hrvatskoj koja se bavi promocijom, izučavanjem i savjetovanjem u biodinamičkoj poljoprivredi. Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja. Osnovan je 2008. u suradnji Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec.

IMG_5166.jpg

Životni put i ostavština Rudolfa Steinera, koji je 27. veljače 1861. godine rođen u Donjem Kraljevcu, a odrastao i školovao se u Austriji odakle je bio i porijeklom, povezuje dvije zemlje, stoga je bistu velikana otkrio veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich.

Prije svečanosti otkrivanja spomenika veleposlanik je prisustvovao sastanku sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini te pročelnicima na kojem je bilo riječi o dvostrukom oporezivanju dohotka hrvatskih radnika u Austriji. Međimurska županija uputila je pismo Vladi Republike Hrvatske i nadležnim institucijama vezano uz rješavanje spomenute problematike, te je župan ponovo iskoristio priliku da od veleposlanika zatraži pomoć pri rješavanju ovog velikog problema za stanovnike Međimurske županije. Naš je interes za što skorijim rješavanjem tog pitanja velik u svjetlu činjenice da značajan broj Međimuraca radi u Austriji od kojih su mnogi dnevni migranti. Raspravljalo se i o konkretnoj suradnji s gradom Güssingom, primjerom dobre prakse u primjeni obnovljivih izvora energije, te bratimljenju i povezivanju gradova Čakovca i Wiener Neustadta koje veže  povijest.

IMG_5181.jpg

Župan Posavec pozvao je veleposlanika Wuketicha na zajedničko polaganje vijenaca hrvatskim junacima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu kojima je u Bečkom Novom Mjestu prošle godine otkriveno spomen-obilježje na lokaciji gdje su pogubljeni 30. travnja 1671. Vijenci će se našim velikanima položiti u sklopu obilježavanja 30 godina Međimurske županije u travnju ove godine.

IMG_5026.jpg

Međimurska županija bila je jedan od suorganizatora obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Republike Austrije, održanog u Beču, kao i partner u organizaciji manifestacije Austrijsko- hrvatske zajednice za kulturu i sport, a dobra suradnja nastavljena je i na njegovanju baštine obitelji Zrinskih te je o 351. obljetnici pogubljenja naših plemića, prošle godine, postavljeno spomenuto obilježje u Bečkom Novom Mjestu.  

Bista u čast velikana

U životnom vijeku od 64 godine Steiner je stvorio vrijednu pisanu ostavštinu od 360 svezaka i više od 6.000 članaka i predavanja, te brojne skulpture, umjetničke slike i arhitektonske projekte iz svog svestranog opusa.  „Želja nam je bila postaviti bistu na 160. obljetnicu rođenja velikana, no zbog pandemije postavljanje smo morali odgoditi. Danas je 162. obljetnica Steinerova rođenja i s obzirom na ostavštinu koju nam je baštinio sa sigurnošću možemo reći da otkrivanjem njegove biste odajemo počast čovjeku koji je svojim djelovanjem promijenio svijet nabolje“, kazala je ravnateljica Centra Dijana Posavec.

Zadovoljstvo što je bista postavljena u Palači turizma Međimurske županije istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula rekavši da posjetitelje Ekomuzeja koji je smješten u Palači turizma najviše privlači upravo dio postava posvećenog Rudolfu Steineru: „Posjetiteljima je zanimljivo putovanje svjetovima Rudolfa Steinera prikazani suvremenom tehnologijom virtualne stvarnosti. On je djelovao u duhovnom smislu i stvarao je društvo koje je ravnopravno, socijalno osjetljivo i njeguje društveno odgovorno ponašanje. Dao je temelje organskoj arhitekturi i njegovo djelovanje je dubinski povezano s prirodom. Rudolf Stenier je genij koji u svijetu poštuje veliki broj ljudi kroz biodinamičku poljoprivredu i waldorfsku pedagogiju.“

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat rekao je kako je Rudolf Steiner igrom slučaja rođen u Donjem Kraljevcu, s obzirom da  je bio sin telegrafista koji je u to vrijeme radio na željezničkoj prugi u Donjem Kraljevcu koja je upravo bila izgrađena. „Željeznica je doprinijela gospodarskom razvoju našeg kraja, a današnji Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja.“

„Postavljanjem biste upravo u Čakovcu i to ispred Palače turizma, odajemo počast vjerojatno najpoznatijoj osobi na svijetu koja je rođena u Međimurju, ali i aktiviramo turistički potencijal koji ime Rudolfa Steinera ima,“ rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

stepeniste.jpg

Župan Matija Posavec naglasio je značaj Centra dr. Rudolfa Steinera - „Centar dr. Rudolfa Steniera u Međimurskoj županiji djeluje s ciljem širenja znanja, iskustva i prakse ovoga velikana s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu koja predstavlja nadstandard ekološkom načinu proizvodnje, te održivo rješenje prilagođeno izazovima zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 22. stoljeća kao i senzibiliziranja javnosti te edukacije potrošača o kvalitetnoj hrani,“ rekao je župan Posavec te istaknuo kako će Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pretvoriti u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje „Centar smo kandidirali na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo sa zemljama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista koju otkrivamo bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo i u tom segmentu ovdje u Međimurju,“ zaključio je župan Posavec.

S obzirom da je Rudolf Stenier dio svog djetinjstva proveo u Austriji, gdje je osnovnu školu pohađao u Bečkom Novom Mjestu, a zatim Tehnički institut u Beču, svojim nasljeđem je povezao dvije zemlje, a Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich rekao je kako je Rudolf Steiner u svoje vrijeme vrlo kontroverzna, ali zasigurno i vrlo mnogostrana, kreativna, inovativna i značajna osobnost te da je još uvijek najpoznatiji po svojoj waldorfskoj pedagogiji.